L’altre dia estava veient un d’aquests canals que es veuen per l’Imagenio i vaig veure un reportatge sobre els Ibers.

Parlaven d’una tribu que vivia a prop d’uns dels poblats més importants dels Laietans. Era una de les poques tribus que funcionaven de forma més o menys democràtica. Els caps de família de les 15 famílies que formaven la tribu es trobaven cada un cert temps per tal de decidir sobre la organització de la tribu.

Cada un cert temps, aproximadament quan la lluna era plena es reunien a una cabana que només s’utilitzava per les trobades on es reunien els caps de família i alguns familiars que els acompanyaven.

En una de les trobades que feien havien de decidir com celebrarien les festivitats dedicats a la Deessa Mare Reina de la Fertilitat. Eren unes celebracions molt importants i dedicaven tot l’any a preparar-les

En aquesta reunió del consell, per decidir com serien les festivitats, hi havia sis propostes diferents. Les opcions estaven dividides, i no se sabia quin seria el resultat. De les poques coses que es sabien era que cinc famílies donaven suport a una de les propostes.

Enlloc de votar les sis propostes totes juntes, primer es va votar a favor o en contra de la proposta que les cinc famílies donaven suport. Que naturalment va perdre, ja que només tenia 5 vots de 15.

Després d’eliminar aquesta opció es van votar les altres cinc propostes. I les cinc famílies es van quedar sense la opció que volien, que vist els resultats de les segona votació problament hauria estat escollida si s’hagués votat tot junt.