Ja fa més d’una setmana que vaig tornar de Polònia, i fa dies que volia escriure sobre un dels llocs més impressionants que hi ha a Europa. Es tracta del camp d’extermini d’Auswitch.

El camp d’Auswitch I es troba gairebé intacta, no com el d’Auswitch II que om que molts barracons eren de fusta els van cremar per eliminar les proves. Es troba intacta i crec que això es molt bo, per tal que tothom vegi del que som capaços de fer els humans.

El camp I és molt més petit que el II, mes o menys una quarta part, però un cop allí ja et sembla immens. Per tant és millor no imaginar-se com seria el II si el veiéssim com era originàriament.

Jo, i suposo que tothom, ha llegit, escoltat o vist moltes coses sobre els camps d’extermini nazi i sobre l’holocaust jueu (tampoc cal oblidar l’extermini de gitanos, homosexuals, disminuïts, testimonis de jeovà o “antisocials”). Però quan hi ets allà totes les xifres i textos perden el significat i t’impressiona molt més.

Una de les coses que impressiona més són les piles de cabells que van tallar abans d’enviar-los a les cambres de gas, muntanyes d’ulleres, de maletes, de raspalls, d’olles i altres atuells, de crosses i cames ortopèdiques i d’altres objectes que van requisar als jueus.

Es pot explicar moltes coses d’aquest camp de la mort, però el millor és que mireu aquestes fotos i si podeu aneu-hi algun cop (us recomano l’hivern, hi ha menys gent, els vols i hostals són més barats i la neu transforma el paisatge)