El ball de bastons al País Valencià no disposa de la bona salut que te al principat, mentre que aquí podem trobar multitud de colles bastoneres amb actuacions al llarg de tot l’any, al País Valencià només queden alguns focus de resistència, petites colles integrades dins del ball de valencians o en alguna processó de festa major.

D’aquesta situació n’és, en part, culpable el govern valencià que rebutja i margina tot allò que soni mínimament català. La cultura popular s’ha d’esforçar per reafirmar la seva valencianilitat i marcar clares diferencies amb tot allò que vingui del principat. La fortalesa del ball de bastons a Catalunya dificulta el ball de bastons al país valencià. O si posem un altre exemple, el simbolisme i la força dels castellers a Catalunya gairebé impossibilita la creació de colles castelleres al País Valencià, i fins hi tot, algunes moxigangues ens han explicat com han tingut que fer una feina de pedagogia per reivindicar la seva valencianilitat i marcar diferencies entre les construccions humanes del principat.

Fa poc vaig tenir l’oportunitat d’intercanviar experiències amb grups de cultura popular del País Valencià i alguns m’explicaven com moltes administracions els havien tancat la porta als morros pel sol fet d’olorar una certa catalanitat.

Hem d’acceptar, tots, en alguns casos, un marc cultural comú, ni del principat ni valencià. No pot ser que la cultura popular haguí de justificar les seves semblances amb el que es faci a un altre lloc per evitar un cert rebuig.

Dels balls de bastons al País Valencià m’agradaria destacar, per la seva salut i tradició, el ball de bastonets d’Algemesí o Alcúdia, que també es te constància a les processons de Peníscola, Todolella o Morella. Aquest ball apareix documentat per primer cop al 1839 conegut com “La danza de los ocho”. La música es cosa de la dolçaina i el tambor.

Esperem que algun dia la situació política, cultural i social del País Valencià permeti la creació d’un colla bastonera estable, activa tot l’any, amb més d’una trentena d’actuacions anuals i que porti la seva visió particular del ball de bastons per tot arreu, tal com fan un munt de colles, actualment, al Principat de Catalunya.