Carrers bastoners a vista de satèl·lit

Curiositats No Comments »

Alguns pobles i ciutats han decidit posar el nom a algun dels seus carrers, avingudes o places en honor als bastoners, per exemple, el Carrer dels Bastoners de l’Arboç, el Carrer dels Bastoners de Castellbell i el Vilar, La Plaça dels Bastoners de Montblanc, el Passatge dels Bastoners de Gelida, el Passatge dels Bastoners de Masquefa, la Plaça dels Bastoners de Sant Quintí de Mediona… etc.

Avui us vull presentar un parell de vistes diferents de dos d’aquest llocs. Com es veu el carrer dels Bastoners de l’Arboç per Satèl·lit o la Plaça dels bastoners de Montblanc per Satèl·lit?

Aquí podeu veure’ls! Sembla increïble el que es pot captar des de l’espai!

Imatges extretes amb Google Earth

Ei! La vida pot ser diferent si ets bastoner! – Vol. 4

Hemeroteca 1 Comment »

Quarta entrega al Bastonàrium d’aquesta mítica secció, avui ens movem fins al Novembre de 2002, concretament al número 12 de la revista “El 9 Galop”, per trobar novament el “Eii!! La vida pot ser diferent si ets bastoner!!!” l’últim que va publicar el Roger a la revista però no pas l’últim “Ei!! La vida pot ser diferent…”

Ei!! La vida pot ser diferent si ets bastoner!!! L’altre dia vaig conèixer un casteller i vam estar comentant les sortides, actuacions, viatges, assaigs que fem a les nostres respectives entitats… I em vaig adornar del “chollo” que és ser d’una associació de cultura catalana. Si ets bastoner (o en el seu cas, Casteller) tens més possibilitats de viatjar per terres catalanes, i de vegades per terres estrangeres. En aquella mateixa conversació a part del casteller i jo, també hi havia dos nois més que “flipaven” dels avantatges que té formar part d’un grup de cultura Catalana. El casteller va anomenar 4 o 5 borratxeres que havia “pillat” en algunes actuacions, perquè ens va estar explicant que la seva colla sempre que enlairen un castell novell després l’emulen amb el seu respectiu símil amb alcohol (sort que per ara només han aconseguit pujar com a màxim el castell anomenat: “la torre” (4 de 6) i que són una colla amb només 3 anys d’existència) EIN..!? que estrany avui estic relatant una història, de manera tranquil·la i sense desfasar-me gens… com podria fer per donar-li més dinamisme al article? … deixem rumiar.. mmmm… mmmm….ja està!

PER 15 Cèntims: AVANTATGES DE SER BASTONER?
Benvinguts al nou concurs fantasma on jo mateix faré de concursant i de presentador!! Per 15 cèntims d’€uro… Avantatges de ser bastoner? Un, dos, tres … “respongui otra ves”… Que contribuiràs a tasques perquè no desaparegui la cultura catalana…
– Que contribuiràs a tasques perquè no desaparegui la cultura catalana
– Que dominaràs el bastons millor que ningú
– Que podràs viatjar per tota la geografia Catalana
– Que podràs viatjar a l’estranger per preus econòmics (si no et fan la “pua”)
– Que podràs construir amb bastons canoes i travessar rius en mig d’un bosc.
– Que podràs fer de doble a la guerra de les galàxies
– Que podràs passar de quedar amb la teva veïna lletja (amb berrugues i “mostachu”) del 5é amb l’excusa que tens una actuació a Txecoslovàquia (per cert que aquest país ja no existeix, fa uns anys es va dividir en dos… República Txeca i Eslovàquia )
– Que podràs imitar a les taquilles del metro amb tres bastons a la altura del melic
– Que podràs anar a demanar al metro amb els picarols i els bastons emulant a un home orquestra
– … emm … Que podràs estalviar-te pasta amb el carnet jove…

HHHUIIIIINNMNXTTXXFFF… (onomatopeia que simula el soroll d’una botzina típica dels concursos de la “tele” quan s’equivoquen)… Error!!!

L’última resposta és incorrecta… encara que tinguis el carnet jove és impossible que et rebaixin la quota, però que més dóna… Ei!! LA VIDA POT SER DIFERENT SI ETS BASTONER!!!!

Que tal? M’ha quedat bé el programa? Potser un dia d’aquest faig un altre… no se… home, ha estat un bon recurs literari per colar un altre “Ei!! La vida pot ser diferent si ets bastoner” … cada cop és més difícil aconseguir que la secció continuï en el seu nivell habitual… (per cert, la secció té un nivell …baix… però té un nivell!!)

Continuarà… (Roger Giménez, Novembre 2002)

110 Aniversari + Bastoner Rock

Notícies 6 Comments »

El Dissabte 29 d’Abril és el dia escollit per la 6a edició del Bastoner Rock, una iniciativa molt consolidada i que ens ensenya que cal transcendir els límits del Ball de Bastons, a més, aquest any la festa és més grossa que l’habitual perquè també commemorarà el 110 aniversari de la presència del Ball de Bastons al poble de Llorenç del Penedès.

Cal dir que hi ha hagut una certa prudència per datar exactament l’aparició del ball de bastons a Llorenç del Penedès, però siguin 110 o 108 o els que siguin… l’important és que continuï!

19h – Cercavila amb el Ball de Bastons de Llorenç del Penedès, Ball de Bastons de La Múnia, Vilafranca del Penedès, El Vendrell, La Llacuna i l’Espluga de Francolí.

23h – 6è Bastoner Rock! Gratuït! Amb els grups ORQUESTRA ALTERNATIVA, MUM’S BAMBI KILLERS i SKATACRAK.

Ei! La vida pot ser diferent si ets bastoner! – Vol. 3

Hemeroteca No Comments »

Tercera entrega de Ei!! La vida pot ser diferent si ets bastoner!!!, aquests dos articles van ser els que van aconseguir emplenar més línies sense cap contingut definit. Va ser un dels moments àlgids de la revista, moltes pàgines i un disseny més acurat. Les seccions anaven accentuant la seva personalitat i aquesta secció havia arribat a un nivells irreverents i gairebé impublicables… ni tan sols acabava parlant de bastons, però increïblement hi havia gent que s’ho llegia i encara reia. Pels detractors d’aquesta secció delirant hi havia la resta de la revista, per sort?

> Especialista en no dir res:

Ei!! La vida pot ser diferent si ets bastoner!!! Si la vida és quelcom que canvia i mai para de canviar…Però en aquesta secció normalment no parlo de la vida sinó del que significa ser bastoner. Porto 7 o 8 números parlant de tonteries sobre quines habilitats poden obtenir els bastoners.

Avui no estic massa inspirat i l’Oriol m’ha “fotut” presses perquè acabes les meves pagines de “El 9 Galop”. Tindria varies opcions per acabar ràpid… ¿podria utilitzar la tècnica de fer la lletra més gran?… però pel meu gust… quelcom falla, no se perquè però per mi que s’acabarà notant… No se… ¿que puc fer per omplir els espais de text que tinc en “El 9 Galop”? … podria recitar Shakespeare, a veure que em surt… deixem rumiar …Mmmmm… això mateix… juraria que és de Shakespeare: “ejem!!… Llora Hadock y suelta ya los perros de guerra!!!” … NO!!… això queda molt típic de peli … a quina peli surt això?? … si, home aquella del Kevin Cosner… “The postman” que en català la van traduir com : “El missatger del Futur” … “El repte seria que no traduïssin malament els títols de les pelis..!!! … ups!! Això de “el repte seria” no es meu… estic patint una espècie de regressió genètica… estic “des-evolucionant” (semblo un Pokemon!!)…. cada cop mi semblo més a les races de reportes inferiors…. ups!

Ei!! La vida pot ser diferent si ets bastoner!!! Ei!! La vida pot ser diferent si ets bastoner!!! Ei!! La vida pot ser diferent si ets bastoner!!!… no!! … tampoc cola l’opció de anar repetint el títol per guanyar espai , oi??… “Hòstia” !!! ja porto 25 línies segons el Word … que fort!!… i encara no he dit res de profit, la llàstima es que no cobri per fer articles d’aquesta qualitat. Ja sé que proposar en la pròxima assemblea anual (en lloc que el Miquel Bosque demani pujada de quotes!! … que no em queixo!!…nooo!!) puc demanar que “el 9 Galop” es pagui… podria costar 1 €uro i amb la tonteria podríem dir que la meitat la aportem a l’esbart i l’altre meitat va pels autors en compensació de les seves hores perdudes… jejejeje… per cert la revista sortiria cada setmana, segur!!! … que encara que ho sembli el meu company Oriol i jo no som tontos!! … 35 línies, 22,9 centímetres des de la part superior de la pagina. Bueno!! Ja se que aquestes dades no us interessen gens… però el que no entenc es: que feu llegint això encara? … Per cert, ja he acabat… em sembla que he complert terminis i l’Oriol no em fotra bronca.

Continuarà… (Roger Giménez, Març 2002)

> El nou títol:

Ei!! La vida pot ser diferent si ets bastoner!!! … sembla increïble que desprès de l’última aparició d’aquesta secció en “El 9 Galop” em continuïn permetent escriure… Però ara que hi penso, si sóc un 50% dels editors de la revista… je je je… qui em pot prohibir continuar fent aquesta secció? Doncs ningú… o si? … doncs “a lo que iba”!!

Ei!! La vida pot ser diferent si ets bastoner!!! … desprès de molt temps fent això m’he adonat que el títol que tinc aquí sobre està mal escrit, o millor dit, mal puntuat… que pinten les dos admiracions desprès de diferent… digueu-me tanoca (que si ho escrivís amb K, es un jugador de bàsquet de la Penya de Badalona) però amb tot aquest temps… gairebé 3 anys no m’hi havia fixat, i a mi em dona la sensació que ningú havia apreciat aquesta errada… que faré..?? no trobeu que el logotip esta una mica atrotinat?… que ara que sé més de disseny, podria aprofitar i canviar-lo… doncs al gra!!

Ei!!… fa goig aquesta capçalera, però com en totes les coses hi haurà gent que li agradi més l’antiga, com li va passar al Barça amb els portuguesos, Figo i el Simao, a mi també m’agradava més l’antic (i no em refereixo al Radomir Antic, ex-entrador de l’Atletic, sinó al Figo) , però a mi m’ agradava quan tenia color, després no sé què li va passar que es va quedar com a blanc… i ja no corria tant, ja no jugava tant, ja no centrava tant, ni marcava tant… però si que cobrava tant… i tant que cobrava… més que aquí…

Ei!! Que aquí he vingut a parlar de bastons… i encara no he començat… cada vegada em passa el mateix… començo a dir “quelcoms” imprevistos… i m’ oblido de dir el que tenia que dir… potser era allò que dic sempre… Ei!! La vida pot ser diferent si ets Bastoner!!

Continuarà… (Roger Giménez, Agost 2002)

Gegants vs. Bastoners

Curiositats 9 Comments »

Analitzant les estadístiques del tràfic per la xarxa he volgut comparar dos pàgines similars, amb objectius similars i d’un àmbit similar. Aquestes són la web de la Coordinadora de Ball de Bastons (www.balldebastons.com) i la web de L’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya (www.gegants.org). Les dos eines utilitzades han estat Alexa i GoogleDuel, les dues facilment qüestionables si es vol fer una cosa seriosa però molt divertides si s’enten com un joc

La Coordinadora de Ball de Bastons agrupa gairebé un centenar de colles bastoneres del principat. Te les colles classificades per províncies i comarques, ofereix agenda, notícies, història, imatges, esdeveniments d’actualitat, debat i un espai per allotjar totes les colles.

L’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya supera les 300 colles geganteres d’arreu dels països catalans i ofereix activitats, agenda, arxius multimedia, una revista, enllaços i una mica de tot el que es cou al món geganter.


Alexa:

> Coordinadora de Ball de Bastons:

Traffic Rank: No Data
– Som tant petitons que no sortim ni a els estadístiques

Speed: Very Slow (94% of sites are faster), Avg Load Time: 5.3 Seconds
– La velocitat de la nostre pàgina web es lentaaaa… segons alexa el 94% de les pàgines que te indexades responen més rapidament que la nostre.

Other sites that link to this site: 5
– Alexa ha pogut detectar només 5 pàgines que ens enllaçen.

Online Since: 05-Mar-2001
– Segons Alexa el portal el te registrat a la xarxa des del 5 de Març de 2001.

La gent que visita la nostre pàgina també visita altres webs externes al portal com:

Colla Jove de Bastons de Sitges, Garroters D’esplugues "els Caralluts", Ball de Bastons de Montbri, Colla de Bastoners d’Esplugues de Llobregat, Bastoners de Vallgorguina, Ball de bastons de l’Arboç, Esbart Comtal i Bastoners de Barcelona Bastoners, Bastoners de Sant Cugat, Colla De Bastoners De Sabadell, Esbart Maragall del Casal, Esbart Català De Dansaires, Els Bastoners, El Ball de Bastons, Scooter Catalunya, Penya Mantalcoll, The Giants Carriers Association, Esbart Santa Tecla, Grup de Danses Alimara…

> Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya:

Traffic Rank: 4,524,245
– Sortir a la llista ja és un mèrit.

Speed: Not available

Other sites that link to this site: 26
– 26 enllaços detectats a l’agrupació

Online Since: 12-Mar-1999
– Segons Alexa, a la xarxa des del 12 de Març de 1999.

La gent que visita l’agrupació de colles geganteres també consulta:

Center for Folklore and Ethnography, University of Pennsylvania, Folklore Society London England, Folklore Society of Greater Washington, California Folklore Society, Hungarian Folklore List Discussion Group, Historical Museum of Southern Florida: Folklife, Bozeman Folklore Society, The Folklore Archive of the Shota Rustaveli Institute of Geordia, National Council for the Traditional Arts, North Carolina Folklore Society, Un gegant per cada poble, Certamen literari "Fent gegants", Colla de Geganters de Vallgorguina, Els Gegants d’Arenys, Geganters del Grup d’Animació i teatre La Cleca, Benvinguts A Els Gegants!, Cercle Internacional d’Amics dels Gegants – CIAG, Turkish Folklore Association, Peloponnesian Folklore Foundation.

GoogleDuel

Presència de les paraules “Gegants” i “Bastons” a la Xarxa:

Conclusió: Gegants 2 – Bastons 0
– Ens queda molt per fer encara :S

Adéu per sempre al fill pròdig… on ha marxa esta molt millor

Opinió 3 Comments »

Cada dia estic més desencisat amb l’administració pública. Només cal veure aquesta notícia:

La FECAC rep 230.000 euros en subvencions.

La Federación de Entidades Culturales Andaluzas de Catalunya (FECAC), entitat que organitza la Feria d’Abril a Catalunya, ha rebut una subvenció total de 230.000 euros per a la fira d’enguany: 165.000 de l’Ajuntament de Barcelona, 90.000 de la Diputació i 75.000 de la Generalitat.

Font: e-notícies, 25 d’Abril de 2006.

Però que s’han pensat aquesta gent? I quan dic aquesta gent em refereixo a l’Ajuntament, la Diputació i la Generalitat.

S’obliden que estem a Catalunya, s’ha d’ajudar a la cultura, sí! Ajudar la cultura en general però mimar la Cultura catalana. Si la cultura catalana no és la millor tractada a Catalunya a on ho serà? No podem veure totes les mostres culturals de la mateixa manera, aquí hem de ciudar lo nostre com als altres llocs es preocupen de cuidar lo seu.

La gent pot ser honesta i generosa però no hi ha ningú que no doni el millor menjar, els millors consells, els millors ajuts i les millors atencions als seus fills. En quin país vivim que només es guarden les engrunes per les pròpies tradicions (allò que el fa ser país i el singularitza de la resta!)?

Volem sobreviure com a país, com a entitat cultura i com a nació? Estimem el que som o volem la nostre homogenització i la completa colonització? Que volem afavorir? el procés colonial o la defensa de la nostre identitat i singularitat?

No sé perquè volem més diners amb l’Estatut si al final els utilitzarem per això, per homogenitzar-nos, per esborrar les nostres singularitats i desaparèixer com a país.

Si no som capaços de canviar l’actual política d’ajuts només em queda desitjar que quants menys diners tinguem millor, quantes menys ajudes es donin i es reparteixin millor, quan més minso i insignificant sigui el finançament de Catalunya millor, quan més dolent sigui l’apartat del finançament a l’estatut millor… menys ajudes… nosaltres notarem ven poc la diferència.

Hemeroteca – Dimecres, 10 de Juliol de 2002

Hemeroteca 1 Comment »

El "Grup de Folk" abrirá el Festival de Música Popular Tradicional

El "Grup de Folk" de Cataluña inaugurará el próximo viernes en el Teatro Principal de Villanueva y Geltrú la XXII edición del Festival Internacional de Música Popular y Tradicional (FIMPT), que finalizará el domingo día 21, han informado hoy fuentes de la organización.

El ayuntamiento de Villanueva ha acogido hoy la presentación de la programación del certamen en la que Miquel González, uno de los directores artísticos, ha dicho que "pretende reformar una idea recuperada por lo que respecta al espacio, la implicación de la ciudad y la calidad musical que siempre ha de presidir las características de un acontecimiento como es este festival".

Este sábado tendrá lugar un pasacalles que se engloba dentro de los actos conmemorativos del 25 aniversario de la creación del actual grupo del Ball de Bastons de Villanueva y Geltrú (Baile Bastones).

En el recorrido participarán la Asociación Cultural Grupo de Danzas San Pedro de Gaíllos (Segovia), Winterbourn Down Border Morris (Gran Bretaña), Bastonets d`Algemesí (Valencia) y el Ball de Bastons de l`Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú.

Por la noche, la plaza de la Vila acogerá la actuación de "Musafis, Gitanos del Rajasthan", que suelen intervenir en bodas, bautizos y fiestas agrícolas y cuya música es interpretada con instrumentos autóctonos acompañada con danzas y malabares con fuego y teatro.

Miquel González ha destacado la actuación de "Fanfare Ciocarlia", el segundo grupo de etnia gitana que visita el FIMPT y que está formado por doce músicos influenciados por la música de las bandas militares turcas donde predominan los instrumentos de metal pero sin olvidar los de madera, el acordeón, el violín y las percusiones.

También participará el grupo "Nass Marrakech", procedente de Marruecos, que contará con la actuación de Jorge Pardo que los introducirá en las melodías y acentos originarios del flamenco, del jazz o de la música de la India. EFE CVI/SC.sr/ero

(AGENCIA EFE) 10/07/02

Pintant… amb teclat qwerty

Curiositats 1 Comment »

Navegant per la xarxa he descobert una bloc que feia referència al Bastonàrium i… Quina sorpresa! Era una integrant de la meva colla. Hi ha tantes maneres de sentir el ball de bastons com persones que el practiquen, l’Eli ens ha explicat la seva.

> Aprenent a fer camí amb els Bastoners (Eli)

Que podria dir jo d’aquesta bastonera? Que te una de les qualitats més importants del ball de bastons, allò que diferència els bons bastoners de la resta, allò que marca la diferència i resulta determinant i imprescindible! No és la tècnica, ni la força, ni la resistència, ni la velocitat… aquestes qualitats poden ser útils però no són el més important! El que realment importa és la motivació! Calen bastoners motivats i ella és una de els més motivades! Endavant i Motivació!

Hemeroteca – Dissabte, 28 de Setembre de 1996

Hemeroteca No Comments »

Unas 20.000 personas asisten a la VIII Jornada de la Familia en el Santuario de Torreciudad (Huesca).

Unas 20.000 personas procedentes de toda España se congregaron hoy en el santuario de Torreciudad (Huesca) para participar en la VIII Jornada de la Familia, que organiza el citado santuario. La Jornada estuvo presidida por el Cardenal de Barcelona, monseñor Ricard Maria Carles.

Monseñor Carles ofició una misa en la que transmitió mensajes de apoyo del Papa y del prelado del Opus Dei, monseñor Javier Echevarría. La ceremonia, en la que estuvo presente el presidente de las Cortes de Aragón, se celebró al aire libre y en ella cantó la soprano georgiana Medea Pochja.

La jornada contó también con la participación de diversos grupos folklóricos como agrupaciones de gigantes de Girona o "bastoners" de Tarragona. Después de la misa, tuvo lugar una comida popular en la esplanada del santuario.

En su homilia, el cardenal arzobispo de Barcelona manifestó que "la mayoría de las familias, que viven con honestidad, no son noticia" y lamentó que "las excepciones" son más a menudo centro de los medios de comunicación y pueden convertirse en "esquemas válidos de comportamiento". Además, el cardenal animó a los presentes a acudir al sacramento de la confesión.

Entre los diversos grupos asistentes a la jornada de la familia, un grupo de alumnos del instituto Tajamar, labor social promovida por el Opus Dei en el barrio de Vallecas de Madrid, decidió hacer el recorrido corriendo. Los jóvenes realizaron relevos de 10 kilómetros desde la capital hasta el santuario oscense.

El santuario de Torreciudad fue inaugurado en 1975 con la misa funeral por el alma de su impulsor, el beato Josemaria Escriva de Balaguer, fundador del Opus Dei.

(EUROPA PRESS) 28/09/96

Hemeroteca – Diumenge, 11 de Setembre de 2005

Hemeroteca 1 Comment »

Centenars de persones es manifesten a Barcelona per la independència dels Països Catalans i contra l’Estatut

Centenars de persones s’han manifestat avui pel centre de Barcelona per reclamar la independència dels Països Catalans amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Els manifestants, la gran majoria joves, han tallat la Ronda Universitat portant pancartes contra la reforma de l’Estatut i reivindicant l’autodeterminació de Catalunya.

La manifestació ha començat cap a dos quarts de sis de la tarda a la plaça Urquinaona de la ciutat Comtal amb un tradicional ‘ball de bastons‘. Després d’una primera pancarta que deia ‘Amb les reformes dels estatuts, els Països Catalans no tenim futur. Independència i socialisme’, els joves han tallat el trànsit de la ronda de Sant Pere per dirigir-se cap al monument de Rafael Casanova.

En altres pancartes presents a la manifestació es podia llegir ‘Cap Estatut ens farà lliures’, ‘Sí a la independència, no als estatuts’ o ‘No Estatut. Independència i revolució’. Molts manifestants també portaven banderes estelades i senyeres o portaven samarretes amb missatges independentistes.

(EUROPA PRESS CATALUNYA) 11/09/05


WordPress Theme & Icons by N.Design Studio. WPMU Theme pack by WPMU-DEV.
Entries RSS Comments RSS Entra
Aneu a la barra d'eines