Batakada RadioActiva


Ball de Cercolets – Diccionari Tradicional (per Barbara Gerhard)
novembre 25, 2005, 11:22 pm
Filed under: Diccionari Tradicional

Ball de Cercolets: Té els orígens a les festes paganes, que els grecs dedicaven a la deessa Flora. Es ballava arreu de Catalunya i tenia moltes variants, però sempre amb l’entorn del cèrcol (Aro de plàstic o un altre material flexible, i es forma un circumferència oberta mes o ments uns 60 centímetres, les dos puntes estan unides amb una veta o cordill i normalment portes cascavells. El arc moltes vegades va adornat amb garlandes, flors… depenen del grup)

A Vilafranca es ballava a partir del 1716 i es va ballar per primera per la celebració en honor la Mare de Déu del Roser.

Normalment es ballava amb 8 o 10 balladors i entre ells, havien dos personatges que destacaven entre tots els balladors, eren el “criadet” i l’”Àngel”. Hi han moltissímes coreografies, però les més destacades son:

– El Quadre

L’Estrella

– La Campana

Els balls eren acompanyats per parlaments recitats pel capità de la colla. La indumentària estava formada per calces blanques amb un vió vermell, camalls vermells amb cascavells, espardenyes, faldellí curt blanc amb dos galons vermells, camisa blanca i mocador passat per l’espatlla. Estava acompanyat instrumentalment per la manxa borrega, el flabiol i el tamborí. També a estat tocat per piano i per Cobla.

Aquest ball sempre s’ha ballat per les festes majors fins els nostres dies amb la indumentària adequada.

Aquest ball consta de diferents apartats:

La Creu

El Quadre

L’Estrella petita

L’Estrella gran

Platerets petits

Platerets grans

Passacarrer

La Serp

El Globus

El Ball Nou

Borratxa

Aquest ball també té una representació infantil, que la ballen a la Festa Major infantil a la població de Vilafranca




1 Comment so far
Leave a comment

2

   222222 10.16.08 @ 7:17 pm



Leave a comment
Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>




Aneu a la barra d'eines