Batakada RadioActiva


Ball pla del Penedès – Diccionari Tradicional (per Barbara Gerhard)
novembre 18, 2005, 10:42 pm
Filed under: Diccionari Tradicional

Ball pla del Penedès: Dansa de parella que es ballava a arreu de Catalunya pero sobretot a les festes majors del Penedès, dins d’aquesta població va ser desplaçat durant uns anys a conseqüència de les costum, però poc a poc es va tornar a ballar, i es va mantenir fins els segle XX. En èpoques antigues el ball pla estava encapçalat per parelles d’autoritats importants. La resta d eles parelles que ballaven el ball eren dansaires, els nois quan tenien que escollir parella els i regalaven a les noies un cistellet de flors i un tortell o coca.

Les músiques del Ball Pla del Penedès son molt variades, i hi han moltisimes versions, fins i tot hi ha una tocada amb piano.

Antigament la música del Ball Pla s’interpretava per la manxa borrega, el flabiol i el tamborí, però poc a poc va anar canviant i es va arribar a interpretar per petites orquestres.

El vestuari masculí típic del Ball pla està format per espardenyes de vetes, mitjetas blanques, pantalons de vellut fins a mitja cama, armilla de vellut marró, camisa blanca i faixa negre, i el vestuari femení està format per brusa i faldilla amb enagos, un davantal brodat, manigots als braços, red al cap i sabata baixa.

La colla que balla aquest ball ha d’estar format per 6 parelles, i juntament am aquest ball també s’interpreten altres:

– Bolangera

– L’Hereu Riera
– La Jota de Majorales
– L’Indiot
– Ball de cercavila

Actualment els músics són grallers però en altres ocasions ho han fet dolçainers o gaiters navarresos, amb l’acompanyament de les castanyoles dels dansaires que toquen en alguns balls.

L’any 1989 es va publicà el llibre anomenat “El Ball plà” que recull un complet estudi sobre la dansa de Joan Cuscó. Aquest ball també te la seva representació infantil.




No Comments so far
Leave a comment



Leave a comment
Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>




Aneu a la barra d'eines