L’estatuet de la Moncloa

Ahir comentant amb un company al respecte d’aquest fantàstic estatut que ens volen encolomar, vam fer una reflexió de amb quin nom pasara a la historia, donat que tots si mes no tenen un sobrenom al respecta del lloc de la seva redacció per part de la Ponència. L’Estatut del 32, es el de Núria, el del 79 es el de Sau, y el del 30/9/05 Estatut del Parlament, a aquest darrer la haurem de nomenar estatuet de la Moncloa no? Donat que es on es va consensuar, per les forces politiques de espanya i CyU amb l’aprovat de PSC-PSOE i ICV, a la Moncloa.

Quina pena ahir veure a Àgora a en Colomines, el recargolament del articulat per intentar fer-nos colar això que diuen es un avanç del nostre país, en el cas dels del SI cal substituir país, per nacionalitat o regió i/o comunitat autonoma.

Com es poden dir coses com que si surt el NO, Catalunya s’enfonsa, menteixen, si surt el NO, Catalunya li pot dir al Congreso de los Diputados i al Senat, es a dir a les forces politiques de l’estat espanyol, que el poble de Catalunya en la seva sobirania, no esta d’acord amb el redactat final del seu Estatut.

Quin daltabaix, la caverna del PSOE liquidaria a en Zp en dies, en Mas i els franquistes amb barretina d’Unió perden tota la credibilitat a espanya com a gestors regionalistes, en Duran no arriba un cop mes a ministre, i evidentment del suport del PSOE a CyU per fer President de la Generalitat a en Mas ni parlar-ne.

Comencem a anar be, comencem a dir, el que es bo i el que no ho es, per a nosaltres com a poble, comencem a marcar diferencies entre “el peix al cove” i el nostre dret a decidir lliurament. Un nou futur s’obre davant els nostres ulls i per primer cop desprès de molts anys i penúries hem dit prou a que ens segueixin explotant i mentint-nos.

Per cert, encara ahir el ministre Sevilla, ens va traspasar algunes competencies que teniem pendents del 79, no fos cas, es veu que els hi costaba molt de traspasar-les. Que trigaran a posar en marxa l’estatut del proper 18 de Juny? o es potser CyU no s’enrecordaba que teniem coses pendents dels seus anys de govern. En Sevilla ja ho va deixar caure, que trigaran temps……encara que potser no tant com aquest cop.

Os recomano que quant aneu a La Tortuga podeu comparar els preàmbuls, mireu i entre el del 79 i el del 30/9/05 han pasat mes de 25 anys, ja hi ha un canvi substancial, el primer es de retrobament desprès de exilis i dictadures, el segon es de afermament de la nostre identitat i posar las bases de un futur cap a la independència . en el darrer el de en +ZP, no solsament s’obvia qualsevol possibilitat de poder decidir per nosaltres mateixos el nostre futur, si no que ens encadena al futur de espanya.

Suposo que avui publicarà la diferencia entre el article 1, Crec que aquí ja apreciarem alguna diferencia no tant recargolada donat que en l’estatut del 30 de Setembre era molt senzill i comprensible :

1. Catalunya es una Nació.

Com ho deuen haver deixat? .

  1. Àlex’s avatar

    En algun lloc he llegit també que en diuen estafatut. La gent ja té imaginació per posar noms, ja!

  2. roger’s avatar

    per mi aquest serà l’estatut dels botiflers, els que tenint l’oportunitat històrica de fer crèixer Catalunya amb un estatut que a més era consensuat pel 90% dels catalans, es van baixar els pantalons, a canvi de què?

    Està molt clar ahir ho va dir en Zapatero a Catalunya Radio no es podia posar nació ni en el preàmbul, “porque nación solo hay una”.

  3. Gracienka’s avatar

    Una pregunta… Està clar que molts votarem el NO, però i si surtís que No com a resposta majoritària al referèndum, q passa?? vull dir s’ha de tornar a començar tot el procés? o es queda parat?? és curiositat…a vere si vosaltres que hi esteu més ficats em podeu contestar 🙂

  4. greips’s avatar

    @gracienka:
    si surt NO vol dir que el text es retorna al Senado espanyol, on han de refer-lo per tornar-lo a presentar en referèndum. Aquest és el procediment.

    Caldria ajustar-se a uns nous terminis (crec que fins al cap d’un any no es podria votar de nou), però no canvia absolutament res mes. La visió catastrofista de “si surt el no hi haura un daltabaix” no s’aguanta per enlloc ja que l’estatut vigent seguiria vigent. I si sortis el SI tampoc el nou estatut s’aplicaria immediatamaent, sinó que seria un procés lent.

    Només per dir-te que algunes coses de l’estatut del 79 encara no s’han ni aplicat! 😀 Mania aquesta dels politics de canviar les lleis sense ni tan sols haver-les aplicat eh? 😀

  5. Dolors’s avatar

    quin “penyazu”, no?

  6. carlemany’s avatar

    L’estatut vigent seguira vigent molt de temps, es mes si com sempre s’aplica la LOFCA tot seguira igual a nivell economic, es mes el diferencial principal entre l’estatut del 30/9 i el que volen que ens empasem, es que encara que tinguem coses similars, en el primer estabem blindats, (cap llei del estat espanyol aplicada per la majoria, com erem un fet diferencial, no era d’aplicacio a Catalunya) Tal com ho tenim, el del 79 i el nou, els que volen SI, no existira cap fet diferencial i aplicaran l’article de la Constitucion espanyola 138.2 :

    Las diferencias entre los Estatutos de las distintas Comunidades Autónomas no podrán implicar, en ningún caso, privilegios económicos o sociales.

    o el 2.2 :Artículo 2.

    La Constitución se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles, y reconoce y garantiza el derecho a la autonomía de las nacionalidades y regiones que la integran y la solidaridad entre todas ellas.

    Per tant feta la llei, feta la trampa i si a Andalusia o a Valencia apliquen el mateix sistema financer que el que ens volen donar (similar al del 30/9, pero sense bilateralitat, sense blindatge, i sense fet diferencial) estarem millor del que estem diguen NO, per tant a nivell de butxaca NO PASA RES! i la resta ja tenim una llei de Politica Lingüistica del 96 i actualment d’aplicacio que es el que han inclos en l’estatuet sense cap avanç. No si al final flipareu amb la mentida, “la patena” i el gran engany que ens han preparat. ULL!!!, que ens aixequen la camisa.

  7. Toni’s avatar

    Un altre nom que li seria escaient és estatut del ribot (per la frase d’en Guerra).

  8. greips’s avatar

    @carlemany
    aleshores la constitucio en el seu article 138.2 diu mentides ,pq esukadi i navarra i canàries tenen privilegis econòmics, no?

  9. carlemany’s avatar

    No en cap cas diu mentides, es a dir si la Constitucio del pais vei nomes serveix per fer de faixa opressora per els que van voler “cafe para todos”. Com molt be indiques Euskalerria i el mal nomenat Navarra, ja que Eukalerria l’engloba, com a la provincia de Nafarroa. Te d’ença les guerres carlines un status diferent anomenat FUEROS, que es un invent de la burgesia basca, i quan “el cafe para todos” ells van apelar a els seus drets historics i l’estat espanyol ho va acceptar. Fa uns anys el PP basant-se en que Euskalerri no podia tenir un sistema financer diferent al reste de Europa, va intentar treurels, i de moment estant en una situacio diguemne alegal.

  10. carlemany’s avatar

    Aixo al respecta del Euskalerria, al respecta de Canarias, em sembla i tambe Ceuta i Melilla, son considerats ports francs i per aixo son diferents el seu sistema financers.

  11. greips’s avatar

    @carlemany,

    doncs aleshores m’estas donant la raó: sigui per la causa que sigui tenen privilegis respecte a d’altres comunitats quan la constitucio diu que no n’hi poden haver. 😉

  12. carlemany’s avatar

    Ja et buscare, quan tingui temps, a quin lloc de la Constitucio surt el seu tret diferencial, que evidentment a nosaltres no ens arriba. Per cert el tema dels “fueros” va ser respectat per en Paquito inclos durant el franquisme, via Diputacions Forals, aqui, amb el Decret de Nova Planta,del parent Juanca, per cert encara vigent es va eliminar qualsevol tret diferencial, com pots veure aixo ja fa 300 anys que cueja.

  13. tristany’s avatar

    que trist formar part d´un poble de claudicants manats per una patuleia de traidors!

Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Aneu a la barra d'eines