El passat 5 de Març es va produir l’estrena oficial dels Bastoners de Sants a la Plaça de Sants de Barcelona. Tot estava preparat per incloure l’estrena dins dels actes de la 19a Calçotada Popular de Sants organitzada pel Casal Independentista de Sants.

Les brases estaven enceses, els calçots coent-se, la gent expectant, els gegants col·locats, les gralles assajant… tot estava preparat perquè al cap d’una estona comences l’actuació bastonera però el temps va gastar una mala passada. La pluja va fer acte de presència i va començar a ploure, primer suaument, però de seguida intensament.

Després de les corredisses inicials per posar a cobert tot lo que no es podia mullar va arribar la qüestió. Que fem amb l’estrena dels Bastoners de Sants? El primer va ser consultar ràpidament, via mòbil, el radar meteorològic. Hi havia intensos xàfecs que venien del Vallès i la previsió era que la pluja seria intensa, amb seguretat, almenys durant les pròximes dues hores.

Davant aquesta situació tan adversa la decisió era bastant complicada així que la colla es va reunir: Que fem? La decisió va ser rotunda: Ballem! I els motius de pes: Perquè som de Sants!

Doncs si, l’actuació, l’estrena amb el vestuari complet, grallers, l’escut nou de la colla i tots els balls es van tirar endavant sota una intensa pluja. Es van realitzar quatre balls “Passar i rebatre”, “Les creus”, “Dalt i Baix” i “Sants es creua”.

Davant d’aquesta empenta, aquesta motivació i aquestes ganes de fer Ball de Bastons sota les condicions que siguin només puc que felicitar als balladors i músics que van acabar xops i congelats. Per mi és un gran orgull poder ballar en una colla amb aquesta motivació i aquestes ganes, més enllà de la tècnica o la qualitat hi ha la força de la voluntat humana i ballant sota la pluja van demostrar que Son els Millors!