El flabiol, amb tamborí o sense, és un instrument molt utilitzat en el ball de bastons. Moltes colles l’han adoptat com a propi. La seva zona d’implantació es concentra a la zona est de Catalunya, Maresme, La Selva, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Osona, Bages, Solsonès, Barcelonès, Baix Llobregat i Alt Penedès, amb una excepció, Montbrió del Camp, que tot i trobar-se al Baix Camp, també l’ha adoptat com a propi pel ball de bastons. Hi ha altres comarques que també l’han utilitzat pel ball de bastons com pot ser Garraf, Baix Penedès, Tarragonès, Conca de Barberà o Segrià però no se’l considera com a propi.

El flabiol és un instrument de fusta i de vent de la família de les flautes, destacant per ser de mida més curta fins al punt que s’acostuma manegar amb una sola mà. L’altre mà s’utilitza molts cops per fer sonar la percussió que acostuma a ser un timbal, bombo o tamborí.

Es distingeixen el flabiol sec que està desproveït de claus i tot i ser el menys conegut és el més tradicional. Després hi ha el flabiol de claus o flabiol de cobla que es fa servir en les sardanes i altres grups de música Tradicional/Folk.

Per més informació sobre el flabiol: El Flabiol a la Viquipèdia.