La diversitat en la música del ball de bastons es un dels nostres trets distintius, s’ha ballat de tot, des de peces populars, fins a marxes o músiques de tots els indrets i àmbits. I si parlem dels instruments empleats, la gran varietat utilitzada es espectacular. No es pot dir quin es l’instrument típic del ball de bastons, s’ha de matisar per llocs i zones. Hi ha ciutats o pobles on s’han pogut veure molts instruments en diferents moments.

D’harmòniques a saxofons, del sac de gemecs al la dolçaina, del piano al flabiol, de la gralla al acordió, del violí a la flauta… Molts cops fruit de les disponibilitats locals.

En aquest mapa he distribuït quins instruments s’han anat utilitzant en cada indret per ballar el ball de bastons. No existia cap mapa d’aquestes característiques i calia tenir-lo com a guia visual, per veure la distribució de cada instrument, l’implantació i les zones d’influència. També ens dona informació sobre les zones que han tingut o tenen en l’actualitat colles bastoneres.

La veritat es que ha estat força laboriosa l’elaboració del mapa, cada cercle marca les zones on ha agut colles bastoneres i s’ha determinat l’instrument empleat, el color indica l’instrument utilitzat i cercles de múltiple color indiquen que en algun moment s’han empleat diferents instruments per la realització del ball de bastons.