Aquest passat dia 4 de gener era la cavalcada de reis de la Vila de Gràcia, nosaltres som una mica peculiars perquè mentre tothom la fa el dia 5 aquí arriben el 4, un dia abans perquè els nostres reis són puntuals i no arriben l’últim dia a ultima hora com als altres llocs.

És un moment dedicat especialment als nens i sembla que els bastoners no hi tinguin gaire presència, o si la tenen hauria de ser en forma de cercavila dins del seguici reial però… no! Hi ha altres coses a fer molt més destinades als nens i que tot i que es fan poc cal fer-les i fomentar-les. Són els tallers de ball de bastons.

La cavalcada de reis a la Vila de Gràcia comença a les 18h i va recorrent els carrers, en un recorregut quasi circular, fins a la plaça Rius i Taulet, on arriben allà vora les 20h, s’asseuen als trons reials i atenen a tots els nens, que ja fan cua des de fa una bona estona per entregar la seva carta i rebre un obsequi.

La gent acostuma a veure la sortida de la cavalcada i poc després tot són corredisses cap a la plaça on conclou, que es plena de pares i nens per agafar un bon lloc a la cua i esperar l’arribada dels reis… i aquí és on entren en escena els bastoners. Quina es la millor manera d’esperar els reis? Doncs deixant els pares a la cua i venint a fer un taller de ball de bastons per aprendre la nostre dansa.

Així, els Bastoners de Barcelona cap a les 18:45h vam començar a ballar. Hi havia molts nens i molts pares expectants, observant les evolucions dels balls, però aquest no era un espectacle convencional, el plat fort venia després, quan al cap d’uns pocs balls van treure un sac ple de bastons petits, mitjans i grans (adequats per a diferents edats) i es van començar a repartir entre els nens que s’animaven a ballar. El repte era aprendre a fer el que havien vist ballar una estona abans.

Normalment a la Vila de Gràcia, aquests tallers són el primer contacte de molts nens amb el ball de bastons i, tot i que al final el reclutament de balladors per la colla es pràcticament nul, els nens en surten força contents. El ball ensenyat va ser el “Quan Barceló” un ball infantil però d’una gran varietat de cops, molt adient per fer-se una idea del que és el ball de bastons, i al final, alguns alumnes avançats i més motivats es van atrevir a provar el “Simu-simu-sara”.

L’arribada dels reis a la plaça va donar per acabat el taller, generant, un altre cop, les corredisses per anar a veure els reis, els cavalls, les carrosses i tornar a la cua per entregar un carta plena d’il·lusions.

Esperem que els reis els portin molts regals i que s’hagin emportat un bon record del ball de bastons.