El ball de bastons no s’ha estès de manera homogènia al llarg de les nostres terres, sempre hi ha hagut certs territoris o zones amb una gran activitat bastonera i d’altres on no se’n coneix cap manifestació.

En les gràfiques i mapificacions hem agafat com element d’estudi el nombre de colles bastoneres. El nombre de colles no te perquè ser un reflex exacte del nombre de bastoners ni de la importància del ball de bastons en cada regió, pel que no podem agafar els números al peu de la lletra, però és un bon indicador i el més fàcil de conèixer.

Podem veure com les zones de màxima massificació de colles bastoneres són el Bages, el Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Barcelonès, però si tenim en conte la població de cada comarca cal destacar notablement l’Alt Penedès i el Bages on tenim aproximadament una colla cada 10.000 habitants al Bages i una colla cada 8.500 habitants a l’Alt Penedès. Penseu que si tinguéssim la mateixa relació de colles bastoneres per habitant que a l’Alt Penedès a la ciutat de Barcelona hi hauria unes 187 colles bastoneres, i en tot Catalunya, mantenint la densitat de colles bastoneres arribariem a les 822!

Si agrupem les dades per províncies podem veure que en la província de Barcelona es concentren el 75% de les colles bastoneres de Catalunya, i és a la província de Girona on hi ha la menor presència bastonera amb només un 3% de les colles del país.

Més endevant us oferirem un estudi més rigorós i detallat sobre el ball de bastons al s.XXI.