Gràcies a una informació facilitada pel Pep Guillén, bastoner i graller del Ball de Bastons del Llorenç del Penedès, varem publicar aquesta recopilació de concursos de ball de bastons celebrats entre els anys 1929 i 1952 a la web del programa de radio Batakada RadioActiva.

No podia estar-me de posar-ho també en aquesta web que només parla del ball de bastons. Gràcies Pep i gràcies a tots aquells que poseu informació sobre el ball de bastons a la xarxa. El coneixement sense divulgació no serveix per a res.

Exposició Internacional de Barcelona – 1929

Un dels actes de l’exposició Internacional va ser un concurs de ball de bastons, que recollir el gran folklorista Aureli Capmany i Farrés en el seu llibre del ball de bastons de Gelida (1944)" (…) dels bastoners de Gelida els valgué el primer premi en el concurs celebrat en la darrera Exposició Internacional de Barcelona, en competició amb les colles de Vilanova i la Geltrú, Sitges i Masquefa." i on també es pot llegir en el programa de Festa Major de Gelida de 1983 un article de Joan Comajuncosa que explicava: "L’any 1929 quan vuit homes (…) assolien el primer premi del concurs de balls de bastons celebrat amb motiu de la inauguració de l’exposició de Barcelona. (…) el mèrit era doble, ja que no provenien tots d’una mateixa colla, es tractava d’una mena de selecció de dues colles, l’agrupació i la Nova. Fins i tot es ballava amb una bandera de cada colla."

Campionat del Penedès a Barcelona – 1935

El 16 de juny de 1935, la Casa del Penedès de Barcelona va organitzar al recinte del Poble Espanyol de Montjuïc, sota el patronatge artístic de la Junta de Museus de Catalunya, la Primera Festa Major del Penedès. Segons el programa de ma a les sis de la tarda davant de l’ajuntament, a la plaça major del poble es va celebrar un "gran concurs de balls de bastons (…) per disputar-se valuosos premis i el títol del campió del Penedès". Les colles participants eren, Gelida, Llorenç del Penedès, Sant Pere de Ribes, Sitges, Sant Pere de Riudebitlles, Masquefa i Montblanc.

La classificació d’aquesta competició, segons detalla la premsa barcelonina (El Día Gráfico, 18-06-1935), fou la següent: el primer premi per a la colla de Gelida, el segon per a la de Sitges i el tercer per a la colla de Montblanc. Segons es redacta al Butlletí "Ball de Bastons de Llorenç, Cent anys picant", en aquest concurs de colles bastoneres del Penedès, la colla de Ball de Bastons de Llorenç del Penedès va quedar en últim lloc perquè portaven l’escut fejocista (Federació de Joves Cristians) a la bandera, i al jurat no li va agradar.

Concurs de la Generalitat de Catalunya – 1936

El 14 de juny de 1936 la Casa del Penedès de Barcelona organitzava , la Segona Festa Major del Penedès, i novament dins dels actes trobem un concurs de balls de bastons, convocat per la Generalitat de Catalunya a les sis de la tarda, en el qual cada colla havia de fer "dues danses a lliure elecció, en l’ordre d’actuació era prèviament sortejat", segons recull el programa d’actes.

El jurat l’integraven: Enric Morera, Anton Català, Robert Gerhard, Eduard Toldrà, Joan Amades, Joan Ferret, Francesc Pujol, Mariano Roig i Josep M. Puig Roig. I hi varen concórrer nou colles: Gelida, Colla Vella de Sitges, Colla Nova de Sitges, Sant Pere de Riudebitlles, Masquefa, Llorenç del Penedès, Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú i l’Arboç. El jurat va atorgar quatre premis: el primer, als Bastoners Nous de Sitges, el segon als Bastoners de Gelida, el tercer, a la colla de Sant Pere de Riudebitlles, i el quart premi, a la Colla Vella de Sitges (El Día Gráfico, 16-06-1936).

Concurs Comarcal de Ball de Bastons de Vilafranca – 1946

Amb motiu de l’organització de la Jornada Comarcal de les Parròquies del Penedès, a Vilafranca del Penedès es va convocar a la tarda de la diada un Concurs Comarcal de Balls de Bastons. La premsa vilafranquina anuncia el Concurs com a "Concurso Comarcal de Balls de Bastons, en el que tomarán parte distintos grupos del Panadés", però no concreta quines colles s’hi havien inscrit o es preveia que assistirien als actes. Passades les festes, sols es concreta la colla guanyadora i el seu gest solidari: "Por la tarde hubo un concurso de cuyo grupo ganador, el de Llorenç, cedió parte del premio para el Hospital." (Penedès, 30-03-1946) Una altra colla que va prendre part en aquest concurs fou la dels Bastoners de Vilanova, segons el testimoni del darrer cap de colla vilanoví, en Josep Sánchez Sáez "Cap allà l’any quaranta-i-tants, vam anar a un concurs que feien a Vilafranca".

Concurs d’Albinya – 1950

El 16 de juliol de 1950, diada de la Mare de Déu del Carme i Festa Major petita d’Albinyana, es va convocar un nou concurs de balls de bastons.

En el concurs es van aplegar colles bastoneres de les tres comarques que conformen el Gran Penedès. A partir de les fotografies i del testimoni de Josep Sánchez bastoner i cap de colla Vilanoví es poden identificar les colles participants: la Colla Nova dels Bastoners de Gelida, els Bastoners de Sitges, el Ball de Bastons de Llorenç del Penedès, els Bastoners de Vilanova, el Ball de Bastons del Vendrell i els Bastoners del Centre Parroquial d’Albinyana. La colla local va actuar però sense puntuar en el concurs. Aquestes sis colles es van concentrar a Albinyana el matí i després d’una cercavila pels carrers del poble, s’aplegaren al local de la societat Unió Albinyanenca, on es va celebrar la competició.

Enric Carafí recull els resultats on: " (…) la Colla Nova de Gelida assolí el primer premi del concurs de ball de bastons celebrat a Albinyana (…) els segons d’aquest concurs, els Bastoners de Sitges, protestaven perquè Gelida havia ballat al so de l’acordió".

El jurat estava format per l’alcalde del poble, Salvador Cañellas Ribas, de cal Faló; el rector mossèn Llorenç Boloix Badosa; el jutge municipal, Josep Rossell; en Ramon Robert de ca l’Americano, padrí i mecenes del ball local; el secretari municipal, Frederic Porta Pino, que actuà de secretari del jurat, i en Ramon N. Pareta i Rovira, excap de colla dels bastoners de d’Acció Catòlica de Vilafranca, que va actuar d’assessor i col•laborador en l’organització del concurs.

Concurs de Balsareny – 1952

En aquest concurs, celebrat el 27 d’abril de 1952, es varen presentar quatre colles: la Colla de Bastoners de Masquefa, la Colla Nova de Gelida, la Colla de l’Agrupació de Bastoners de Gelida i una quarta formació local de Balsareny.

Dels testimonis d’Enric Carafí i Àngel Matas s’extreu que la classificació va ser: la Colla Nova de Gelida primers, Bastoners de Masquefa segons, Balsareny tercers i en últim lloc l’Agrupació de Bastoners de Gelida.

Entre els membres del jurat, es constata la presència de l’eminent folklorista Aureli Capmany i Farrés que digué "el ball de bastons de Gelida, estant en forma, són els millors de l’Estat (…)”, motivat segurament per la brillantíssima actuació de la Colla Nova que interpretà el Xotis de punts amb voltes i l’Esmunyegada amb voltes, “ (…) proeses del ball mai aconseguides a Gelida i fruit de molts assaigs."

Una altra informació l’aporta Blai Fontanals en el seu treball sobre el ball de bastons de Sitges recull que els Bastoners de Sitges "en el concurs de bastons de Balsareny, no s’hi van voler presentar perquè Gelida hi participava amb dues colles". Cal que recordem que en el concurs d’Albinyana els sitgetans havien quedat segons i que ja varen protestar pel fet que no trobaven gaire ortodox que la colla guanyadora ballés els seus balls de competició al so de dos acordions.