Home > Política > Protegir l’Aranès

Protegir l’Aranès

setembre 23rd, 2010 Leave a comment Go to comments

Segons la Viquipèdia l’Aranès és una varietat de l’occità , dialecte del gascó. Aquesta llengua que és pròpia de la Vall d’Aran, és oficial en aquesta zona del nostre país conjuntament amb el català i el castellà desde l’aplicació del nou Estatut. Al ser la Vall d’Aran un territori tant petit i ple de muntanyes i no tenir gaires habitants fa que aquesta llengua no tingui gaires parlants, i com tota llengua , és una riquesa cultural poder-la mantenir.

Just ahir , al parlament , es va aprovar la llei que fa que aquesta llengua sigui oficial al seu territori. La llei protegirà i promourà aquesta llengua , i farà que les institucions araneses usin aquesta llengua a partir d’ara. Així doncs l’Aranès serà la llengua preferent a la Vall d’Aran tal i com indica la llei.

Gairebé tots els grups de la cambra van votar a favor d’aquesta llei, evidenment tots no, i ja us podeu imaginar quins , el PP i Ciutadans hi van votar en contra. Es veu que no els agradava això que fos la llengua “prefent” … ja sabem que aquests dos partits només en voldrien una de llengua i no cal que us digui quina.

Si no es protegeixen, mitjançant lleis, les llengües més febles de les més fortes, passarà que les més febles aniran desapareixen.

Categories: Política Tags:
  1. Francesc
    setembre 23rd, 2010 at 17:58 | #1

    L’aprovació de la Llei de l’occità és una molt bona notícia. Aquesta llei determina que l’aranès (nom que rep a la Vall d’Aran la llengua occitana) és la llengua pròpia de l’Aran, la vehicular de l’ensenyament, la d’ús normal i preferent de totes les institucions d’aquest territori i llengua oficial a Catalunya.

    Així queden garantits els drets lingüístics dels aranesos i el futur d’una llengua mil·lenària com és l’occità. El vot negatiu del PP i de Ciutadans a aquesta llei és lògic i coherent amb el seu espanyolisme uniformista i reaccionari.

  1. No trackbacks yet.

Aneu a la barra d'eines