Una idea

No en se massa, per no dir gens, d’això d’economia i tot i que poc a poc vaig fent l’esforç d’entendre l’embolic de la crisi hi ha alguna cosa que se m’escapa. Tinc alguna idea sobre quin pot ser el factor fugitiu però encara no  n’he tingut la confirmació.  Tot i això si que m’ha quedat clara una cosa, o potser són dues:

Estem en una crisi del sistema econòmic i els que tenen el poder de proposar i guiar aquest canvi no tenen cap intenció de fer-ho.

Mentre, els ciutadans de carrer, i incloc en  aquest grup a la gran majoria dels nostres mandataris siguin del color que siguin, en patim la conseqüència que és la crisi econòmica.

Vull pensar que els nostres governants fan el que creuen que és millor i els deixen fer. Repeteixo que crec en un factor aliè que també ho és per als qui ens governen.

Ahir vaig anar a dormir amb l’anunci que govern i directors generals (uns 350) no cobrarien la paga extra de Nadal, fet que suposaria un estalvi al voltant de 1800000 euros (uns 5000 per cap de paga extra). Avui em desperto amb la proposta de suprimir lots de Nadal i ampliar l’eliminació de pagues extres .

Potser no en se massa, potser és fer el joc a un sistema en crisi i potser acabarà petant tot però des de la meva modesta opinió les retallades de sou lluny d’incentivar l’economia la frenen  i si els funsionaris es queden sense paga extra qui més se’n ressentiran seran els comerços que pensaven fer l’agost al desembre amb la campanya de Nadal.

El tema del lot em sembla anecdòtic, jo mai n’he tingut però enlloc de suprimir-lo es podria usar per incentivar l’economia. Reduir-ne el valor, el volum i l’embalum però millorar la qualitat, la sostenibilitat i, de retruc, el comerç i la indústria de proximitat. Enlloc de comprar a una gran empresa tots els lots, que cada delegació, secció, agència o com en vulguem dir faci els seus en el comerç de proximitat amb productes locals. Productors i comerciants en sortiran beneficiats a curt termini però també a més llarg quan els que gaudeixin d’aquests lots hagin descobert com n’és de bo un vi de la terra que no te res a envejar a denominacions més famoses, per posar un exemple.

Tot això a l’espera que algú aixequi la flassada i descobreixi el que s’amaga al darrere de la crisi, quins interessos hi ha per a que enlloc de sortir-ne sembla que cada cop ens hi endinsem més.



Deixa un comentari

Aneu a la barra d'eines