22
febr.
09

Cal plantar cara a la retallada de les subvencions a les ONG catalanes

07fins-socialsLa Secretaria d’Estat d’Afers Socials del govern de l’Estat està preparant l’ordre que regula la convocatòria d’ajuts a les ONG per a desenvolupar els programes socials amb càrrec als fons recaptats a partir de la casella “d’altres finalitat socials” de l’IRPF. Aquesta ordre impediria que una entitat d’àmbit local o autonòmic pugui sol·licitar ajuts per a desenvolupar un programa social a la seva comunitat. Només ho podria fer si s’associa a una d’àmbit estatal per a desenvolupar un programa supracomunitari.

És a dir, l’ordre envairia les competències de l’Estatut de Catalunya i es donaria un pas enrerre en la territorialització d’aquests fons que des de Catalunya es vol que siguin administrats al 50% entre l’Estat i la Generalitat.

A Catalunya el darrer any es van recaptar 62 milions d’euros i és el territori on més ciutadans marquen la casella (un 57%). Dels 40 milions d’euros de l’any 2007 només 17 milions van anar a organitzacions no governamentals catalanes.

Les organitzacions no governamentals catalanes realitzen una funció social moltes vegades imprescindible pel que fa a desenvolupament de projectes que tenen com a eix comú la solidaritat amb els sectors més vulnerables per una societat basada en el benefici. La Taula d’Entitats del Tercer Sector ha fet una declaració en la qual denuncia la situació a la qual ens pot abocar l’ordre del govern espanyol.

infantsActualment a Catalunya hi ha més de 3.000 entitats no lucratives que lluiten per la participació, la ciutadania i la conquesta dels drets socials i que tenen que tenen com a principal finalitat la inserció i la cohesió social, projectes d’economia solidària, comunitaris, socials, ambientals, adreçats a gent gran i a la infància, cooperació internacional, d’emergència i socors, culturals, de salut i afeccions, etc.

Aquesta realitat diversa es reprodueix amb fidelitat al Districte de Gràcia més d’un centenar d’entitats actuen diàriament en la millora de la qualitat de vida de molts graciencs i gracienques.

El 40% dels projectes que desenvolupen les ONG catalanes podrien deixar d’existir pel simple fet d’anar adreçats d’entitats catalanes a ciutadans de Catalunya. Així serà si propera la decisió del Govern Central de reformar la legislació vigent perquè només puguin optar al repartiment aquelles ONG i entitats socials d’àmbit estatal.

Si finalment aquest plantejament tira endavant es produiria una discriminació vers les entitats catalanes i per tant un retall en els fons destinats als programes socials d’aquestes entitats. Això és especialment greu en l’actual context de crisi econòmica on hi ha més necessitats socials i les ONG necessiten més recolzament que mai per a fer-hi front.

Cal plantar cara, les declaracions del President de la Generalitat, de la consellera d’Afers Socials, considerant “inadminissible” l’ordre del Ministerio de Educación y Política Social, tot anunciant un recurs al Tribunal Constitucional, son un primer pas que caldrà materialitzar si no hi ha una rectificació del Govern espanyol.

Des de Gràcia hem de recolzar totes les iniciatives que obliguin al govern de Zapatero ha canviar la seva estratègia de no reconeixement del treball de proximitat de les entitats i ONG catalanes, i ho hem de fer des de la unitat dels partits, organitzacions, entitats i plataformes.




0 Responses to “Cal plantar cara a la retallada de les subvencions a les ONG catalanes”


  1. No Comments

Categories

My Fieldset
  1. (required)
  2. (valid email required)
 

cforms contact form by delicious:days