header image

Cambrer? Si home.

Posted by: cani | març 14, 2009 | 6 Comments |

Algunes vegades no trobem a faltar alguna cosa fins que ja no hi és.

A mi m’ha passat amb els cambrers. Ja no hi son, han desaparegut del mapa. Ara trobo a faltar la persona que, moltes vegades  sense fer-hi molt cas, ens feia humana una cosa tan aparentment simple com servir-te una copa.

Era tot un ritual, amable, que et feia sentir bé. i tenies la copa en front sense esperar molt, amb una amable paraula.

Tot això s’ha perdut. Ja no trobem professionalisme, ara sols trobem una persona, que generalment no parla el meu idioma, que no m’enten, a qui he de repetir la petició, m’he d’esperar, m’aboca la copa per sobre, em serveix la copa mullada, ni et mira, et tira les coses més que no de les posa a la barra. Vaja, un desastre.

Per això, pensant, he vist que la culpa no és del cambrer, és de l’amo del bar o restaurant que vol explotar un personal poc preparat i que arreconen aquell altra que val, però costa uns euro més.

I tot plegat, si ho fan, és perque jo els hi deixo fer. S’acabat. Estic deixant d’anar als locals que fan servir aquest metode. Al menys ho intento. Però és tan dificil trobar-ne un amb el verdader professional.

On son els cambrers amb ofici?

Ja fa temps que no deixo propina. Pràcticament ningú compleix les espectatives. I si volen propina, han de complir al menys tres condicions. I no ho aconsegueix ningú ultimament.

Els oficis es perden….malauradament.

I és culpa nostra. N’estic segur.

under: El dia a dia del mussol

Responses -

Hola Cani.

“Penso que aixo ho fá l’aigualtat de classe.”

Podriam debatre mes s’obre aquest tema, perque penso que hi ha molt orgull mal entés.

!Ho poder molte falta d’educació.!

a gràcia jo conec 2 bars amb professionals, els dos a c/còrsega. Un fa cantonada amb Sta Tecla i l’altra amb Torrent de l’Olla. I, de debò, dóna gust que et recordin els gustos i/o t’atenguin amb professionalitat 🙂

Cristina,
No demano educació, només faltaria, seria molt massoca anar a un bar, et tractin amb mala educació i a sobre pagar….
Demano que el cambrer sigui cambrer, igual que a l’informàtic li demano que sigui informàtic, o a l’arquitecte que no li caigui la casa, sigui agradable viure-hi, etc. Tots tenim la nostra especialitat i, ara per ara, algunes es perden. Suposo (dic suposo, ja que no ho sé del cert) que a fer de cambrer s’hi atreveix molta més gent i sembla fàcil, que no vol dir que ho sigui.
Si un vol fer una professió, s’ha de preparar. Alguns sempre seran millors que altres, però demano un mínim….un mínim de professionalitat.
Una altra cosa és que algún bandarra s’aprofiti de la situació i no pagui i exploti a la gent. És un altre tema.

Cani:

Mi reflexión es que los camareros o barmans ya no “sirven ” solo despachan.

naturalmente hay restaurantes de prestigio que todos sus empleados salen de la escuela hotelera y estos son otra cosa.

No hace mucho tiempo vi una pélicula que me gusto mucho en donde se resaltaba el oficio, de un buén Maitre de restaurant y donde se ve todo lujo de locales de vajillas, donde todos los empleados son impecables .

Donde por otro lado tambien quedan reflejadas las diferentes clases sociales.

Yo creo que lo mejor es hacer tu trabajo lo mejor que puedas y si no te gusta servir dedicarse a otra cosa.

El problema de base de tot, o quasi tot és que sempre esperem ser servits i mai servir.
El cas més escandalós és el de molts politics que, en teoría, son servidors publics, com els funcionaris. I de servir…..en tinc molts dubtes, i que em disculpin els quatre que si ho pensen….

crec que també comparteixo aquest sentiment amb tu Cani, i també em passa amb les dependentes. Demano que no sigui una “quilla” o una “cool” dmenor de 25 i que em diu “qué quieres?” com si ens coneixéssim de tot la vida…em faig gran suposo 🙂 i amb els cambrers la diferència és que sempre havien tingut la virtut del caliu, de fer-te sentir com a casa quan hi anaves, segurament fins i tot sabia el teu nom i ja sabia què prenies…no obstant penso que aqui al barri, encara hi ha uns pocs llocs, bars, bogdeguetes, en que l’ambient és ben bé aquest. No son només els cambrers, és una forma de vida que s’està perdent…és un tema lligat a l’evolució, al progrés inevitable de la societat potser? el què no sé és com progresssem…hi guanyem o ens estem perdent els petits moments?

Leave a response -

Your response:

Categories

Aneu a la barra d'eines