ICV-EUiA s’oposa al projecte de transformació del terrenys del Miniestadi

Ricard Gomà: “És inacceptable concedir uns marges de benefici excessius al FCB i desatendre les necessitats d’equipaments de Les Corts”

El president del grup municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, ha explicat avui els motius pels quals la coalició ecosocialista no dóna suport al projecte de transformació dels terrenys del Miniestadi en els termes en què es planteja actualment.

“Els terrenys del Miniestadi configuren avui un recinte privat impermeable a l’entorn, sense interrelacions amb el barri. ICV-EUiA està a favor d’un model de transformació que situï les millores socials per als barris de Les Corts i per al conjunt de la ciutat com a motor del procés, i en cap cas les expectatives de benefici privat que puguin generar les plusvàlues de l’operació”.

“Amb aquest objectiu”, ha recordat Gomà, “la nostra coalició va presentar una detallada proposta de criteris que ha estat la base per a una negociació que finalment no ha reeixit”. Els principals aspectes de desacord són:

  1. “Ha estat del tot impossible reduir els llindars de sostre residencial exigits des d’un principi pel FCB. Els 130.000 m2 que figuren inamovibles en les successives propostes a negociar queden massa lluny dels 86.390 m2 que nosaltres hem plantejat”, fruit d’aplicar a aquesta zona els mateixos criteris d’altres processos d’àmplia transformació urbana que s’han realitzat a Barcelona, com el desenvolupament del barri de la Marina. No és acceptable concedir a aquest projecte marges de benefici superiors.
  1. “En la nostra proposta”, ha recordat Gomà, “distribuïm aquest sostre residencial a parts iguals entre habitatge protegit i lliure (43.195 m2 per a cadascun), donant compliment als criteris de què ens hem dotat amb el nou Pla d’Habitatge que acabem d’aprovar”, que recull el compromís de “tendir a assolir una reserva d’habitatge de protecció d’entre el 50 i el 60% del sostre residencial edificable en els nous projectes de desenvolupament urbà”.
  1. “Plantegem també en la nostra proposta destinar un 30% del sostre total edificable a les activitats econòmiques, per tal de garantir el desenvolupament d’un model de ciutat diversa, complexa, amb mixtura d’usos. “En definitiva”, ha afirmat Gomà, “un model de ciutat sostenible, amb una barreja d’habitatges, equipaments, activitat econòmica i comerç de proximitat a les plantes baixes, un teixit de barri que al nostre entendre no queda garantit amb la proposta actual”.
  1. “Des d’ICV-EUiA vam situar també com a prioritat la reposició d’uns 30.000 m2 de sòl d’equipament al districte de Les Corts”, ha recordat Gomà. Malgrat que en aquest punt s’han produït avenços en les negociacions, superant els 7.000 m2 de les propostes inicials, la reserva que es proposa “és encara clarament insuficient per donar resposta al dèficit d’equipaments de Les Corts i a les necessitats derivades del nou teixit residencial”.

En relació a l’estudi encarregat per l’Ajuntament sobre les necessitats d’equipaments del districte, ha advertit Gomà, “el projecte de transformació que es planteja implica renunciar a la construcció d’habitatges amb serveis per a gent gran i altres tipologies d’habitatge dotacional, una escola bressol, un centre de formació d’adults, una llar residència per a persones amb discapacitat, un centre de teràpia ocupacional, una residència i centre de dia per a gent gran, una oficina d’informació laboral i equipaments esportius de titularitat municipal, perllongant així el dèficit d’equipaments públics d’aquesta zona”.

  1. A banda dels 30.000 m2 d’equipaments que plantegem mantenir en el propi districte, la proposta presentada per ICV-EUiA recull també la necessitat que la resta es reposin “substancialment” en el mateix terme municipal de Barcelona, criteri que tampoc compleix el projecte finalment plantejat.

“En conclusió”, ha assegurat Gomà, “el projecte de remodelació dels terrenys del Miniestadi no obeeix al model de transformació en benefici de la ciutat que defensa ICV-EUiA, concedeix plusvàlues excessives al FCB i no respon a les necessitats socials del districte en matèria d’equipaments, per la qual cosa el nostre grup no donarà suport a aquesta modificació de PGM”.

Leave a Reply