Ricard Gomà: “El nou model de finançament ha de suposar més despesa social i més despesa local per Barcelona”

El president d’ICV-EUiA a l’Ajuntament recorda a CiU que el govern d’esquerres va acabar amb “l’ofec, l’hostilitat i el maltracte” cap a Barcelona per part de la Generalitat

El president d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, ha assegurat que el nou model de finançament autonòmic ha de revertir en un increment important de la despesa social i la despesa local. “Ara és el moment de negociar amb urgència, amb contundència, el finançament dels ajuntaments, i la Generalitat ha de complir amb Barcelona. Aquest govern municipal serà enormement proactiu en aquesta línia”, ha assegurat Gomà.

En el debat d’una proposició al Consell Plenari, Gomà ha valorat molt positivament el nou model, advertint a CiU que “només en el primer any de desplegament, Catalunya rebrà més recursos dels que va rebre en 8 anys del sistema de finançament acordat per vostès”, i ha considerat “contradictori que avui diguin aquí que aquest model és un petit pas endavant, quan en altres instàncies el qualifiquen de desastre”.

Gomà ha afegit que l’arribada a la Generalitat del govern d’esquerres “va suposar un punt d’inflexió a la situació d’ofec, hostilitat i maltracte” que els governs de CiU havien mostrat cap a la ciutat de Barcelona. “Un canvi que ha estat bo, però no suficient”, ha advertit, confiant en què els recursos derivats del nou sistema de finançament permetin “enfortir” aquesta relació entre ambdues administracions.

D’altra banda, el Consell Plenari ha aprovat el nou Pla de Drogues 2009-2012, que prioritzarà la lluita contra el consum abusiu d’alcohol. Gomà ha destacat la “sòlida trajectòria de Barcelona” en l’abordatge de les drogodependències, i ha remarcat d’entre les novetats del nou Pla “l’aposta per l’equitat social i territorial, el reforç de les polítiques preventives, adreçades sobretot a la població adolescent, i l’èmfasi especial en l’atenció als col·lectius més vulnerables”, com les persones sense sostre o les dones víctimes de la violència masclista.

Gomà ha presentat també al Plenari una mesura de govern sobre el Pla Director de Serveis Socials Especialitzats, i ha rebatut una proposició de CiU sobre el conveni signat amb la Generalitat per a la posada en marxa de 51 nous equipaments. Gomà ha admès que el desplegament d’aquest conveni va passar per “una primera fase més complexa del que esperàvem”, que ha motivat un endarreriment en el compliment del calendari previst, però ha assegurat que “en la gran majoria dels casos això està desencallat”, de manera que “21 equipaments públics entraran en fase constructiva enguany i 11 més ho faran el 2010”, mentre que, dels equipaments pendents de conveniar amb entitats, 11 ho seran enguany i els 4 restants l’any vinent.

El tinent d’alcalde d’Acció Social i Ciutadania ha remarcat la importància que “la crisi no hagi afectat al procés de desplegament previst, i això és fruit de l’exigència i l’autoexigència d’aquest Ajuntament”.

090724_Cronica_Plenari.doc

Leave a Reply