header image
 

Reflexions sobre les 2es Jornades de la Catosfera

Jornades de la Catosfera

No vull fer un resum de les Segones Jornades de la Catosfera que es van desenvolupar el 27, 28 i 29 a Granollers perquè de fet a la seva pàgina hi ha uns resums bastant potents de les diferents ponències. En tot cas, publico una sèrie de reflexions dividides en allò que em va agradar i allò que no tant. En el segon cas, cal entendre que es tracta de crítica constructiva que m’agradaria que servissin de reflexió per als organitzadors i participants.

M’ha agradat:

-Les noves relacions socials que he pogut establirt. La xarxa està molt bé però cal donar-se compte que el feeling entre les persones continua sent important. En aquest sentit, m’agraden les propostes que sorgeixen en els darrers temps com el Cava&Twitts o l’associació Stic.cat.

-Les conferències sobre blogomòbil i blogotelevisió per raons ben diferents. Si demà mateix hagués de posar diners en un projecte a la xarxa no ho dubtaria ni un moment. La mobilitat és el concepte del futur i la que hem desperta més atracció. El camí ha de ser aquest. D’altra banda, conec gent que després de la conferència sobre videobloggers s’estan plantejant obrir un espai vídeo en els seus blocs. La conversa entre Xavier Muñoz, Gina Tost i Susana Alosete va ser molt instructiva i em reafirma en diverses apreciacions: 1.la televisió convencial m’està perdent com a espectador. 2. la publicitat ha de saber conquerir el món dels videobloggers i les televisions a la carta.

-Política a la xarxa. En general em rebenten moltes actituds dels polítics del meu país però m’atreu considerablement la forma com alguns polítics s’acosten a la xarxa per treballar-hi amb eficiència. En aquest sentit, em va agradar escoltar a l’expert en comunicació política, Antoni Gutiérrez Rubí, i als polítics 2.0 Albert Batalla i José Donaire.

-Divertida la ‘jam session’ entre Carlos Blanco (First Tuesday), Didac Lee (Inspirit) i Marc Vidal (Cink). “És un moment perfecte per a algú que té idees. Els temps de crisis són moments per traduir idees en diners”, diu Vidal. L’altre frase remarcable, de Carlos Blanco: “Quan ets un emprenedor el primer que cal saber és qui et pagarà la festa”. És a dir, el model de negoci és imprescindible.

-Descobrir projectes com Guadalinfo, de la mà de Juan Francisco Delgado, una xarxa social a Andalusia semblant al que es desenvolupa a Catalunya amb la Xarxa Òmnia o a nivell espanyol, els Telecentros. Les noves tecnologies han de ser instrument bàsic per a la transformació social. Cal seguir els projectes que es desenvolupen a Andalusia o Extremadura i l’esforç que realitzen aquestes comunitats pel programari lliure. En Quim Perelló, fundador de Transversalweb.cat i expert amb aquest tipus de xarxes, em diu que aquesta és “una aposta de futur. El sud en deu anys serà un viver d’experts en noves tecnologies molt respectable”.

No m’ha agradat:

-Les conferències sobre periodisme continuen girant sobre temes com “la construcció de la veritat”… Lliçó #1 sobre periodisme: la veritat no existeix i l’objectivitat és una utopia (almenys això em van ensenyar la primera setmana en una aula de la UAB). Per què seguim esforçar-nos en defensar la veritat si mai arribarem a ella? Com bé va dir Jaime Estévez (Agora News) “els periodistes no som els únics que aportem continguts a la xarxa però podem aportar CRITERI a aquests continguts”.

-El futur dels blogs. L’instrument no és important. El més important és el contingut. Sincerament, si el meu bloc ha de desaparèixer en cinc o vint anys no em treu la son. Ja trobarem la forma d’expressar-nos.

-A totes les jornades sobre Internet es perd molt de temps presentant projectes. “Hola, jo sóc fulanet/a i sóc el fundador/a de l’empresa X que es dedica a…”. i iaxí bona estona de l’exposició. Les presentacions haurien de ser un pas previ, a la xarxa i a les webs de les jornades. La majoria de les intervencions no s’acaben centrant mai en les reflexions.

-La gent en molts casos segueix sent tímida a l’hora de fer preguntes però la Catosfera reunia una sèrie d’eines que no es van acabar d’aprofitar del tot per fer preguntes i reflexions: twitter i google moderator. El rellotge imposa i sempre s’arriba tard però cal una major interacció amb l’audiència present o virtual.

-Unes jornades sobre la Catosfera han d’intentar reflexionar sobre com es poden ampliar els límits de la societat digital. Ens pensem que tot el món és 2.0 quan en veritat hi ha gent que no ha arribat ni a tenir mai Internet a casa seva. D’altra banda, aquest no seria un fòrum ideal per pressionar a les administracions per tal que la banda ampla no fos tan cara? Amb aquestes xifres no anem enlloc.

A partir d’aquí, aquest article està a les vostres mans per criticar, comentar i tot allò que faci falta. Crec que el debat és totalment obert i desitjable.

~ by assajos on 6 abril 2009. Tagged: , , , , , ,

5 Responses to “Reflexions sobre les 2es Jornades de la Catosfera”

  1. molt ben explicat! coincideixo amb tu amb moltes coses. Es cert que hi ha molta gent encara no ha arribat a tenir internet a casa, però és un canal del que hi pots treure molt profit.tot hi així hi ha molt per caminar!

    Felicitats pel post!;D

  2. critica constructiva coherent, si senyor !. Jo patia pel poc temps per debatre i per no aconseguir crear el clima apropiat per que la gent si llençés.

  3. molt bona la critica..jo no tenia ganes de criticar gaires coses…. :d, potser vaig trobar una cosa en falta.. la seguretat en les xarxes 2.0!!!!!!

  4. Molt bona crònica!!!

  5. […] Cdigital2009 Un dinar 2.0 a la catosfera! Reflexions de CDigital09 (II): Desvirtualització Catosfera, petit tast Experiències personals….. Resumen de Cdigital’09 Administraciones Públicas en red Reflexions sobre les 2es Jornades de la Catosfera […]

Leave a Reply




 
Aneu a la barra d'eines