header image
 

Cignes negres

Ray Hammond“Ningú necessitarà més de 640Kb de memòria en el seu ordinador personal”. La frase és de Bill Gates el 1981. Aquesta ‘brillant’ predicció conforma una no menys brillant llista de deu profecies tecnològiques recopilades per la revista ‘T3’ i publicades aquests dies. Dos anys després de les paraules de Gates, un professor britànic, Ray Hammond, va predir la revolució que provocaria Internet a les nostres vides. En aquest cas, la va encertar de ple.

Predir el futur no està en mans de qualsevol mortal ja sigui fundador de Microsoft, un físic o un futuròleg. Això sí, hi ha un camí fàcil que significa agafar els elements presents i reflexionar sobre la seva evolució i/o implantació. És a dir, qui no s’atreveix ara a pensar com serà internet i quin paper tindrà la televisió, els ordinadors personals i els mòbils en cinc o deu anys?

Taleb
El futur seria un indret massa simple si no haguéssim de recòrrer a la zoologia per explicar la complexitat. Parlem aquí d’allò que s’anomena cigne negre, que es defineix, segons el matemàtic libano-americà Nassim Nicholas Taleb, com un esdeveniment altament improbable que respon a tres principis característics: és imprevisible, té un gran impacte i una vegada que es produeix tendim a elaborar explicaciones que el fan semblar menys atzarós i més previsible del que va ser. Google, Youtube i el mateix Internet però també els atemptats de l’11-S o de l’11-M segurament entrarien en aquesta categoria per molt que hi hagi algú que s’atreveixi a dir que Nostradamus ja va predir la caiguda de les torres bessones, cosa totalment falsa però que s’ha instaurat com a llegenda urbana legitimada per més d’una agència d’informació que ho va publicar hores després de l’atemptat de Nova York.

Què serà de nosaltres en vint anys?
Tornant a Hammond, aquests dies publica un llibre que s’anomena ‘El món en 2030’, en què apunta algunes claus de futur entre les que destaca les hipotesis que viurem més de 130 anys, estarem rodejats de robots de plàstic i estarem connectats permanetment a la xarxa mitjançant implants nanotecnològics.

Segur que Telefónica ja està considerant la idea. Ja podem tremolar si portem un Duo dins el cervell. Algun dia ens despertarem amb les cançons de Joselito a Cine de Barrio o l’escuma del Canal Cocina esquitxant les neurones…

Bé, fora conyes, el que és realment revolucionari no seria aquestes evolucions de la xarxa sinó el canvi de consciència de la realitat. És a dir, la connexió a altres realitats, virtuals, que depenent de l’ús algun dia es podrien convertir en realitats paral·leles. Realitat virtual, aquesta és la veritable aposta per nedar entre cignes negres.

Posats a acabar d’alguna forma genial aquest article, però, em poso en veu d’Alex Lewyt, president de l’empresa d’aspiradores Lewyt, que el 1955 va deixar-nos una frase memorable:

Les aspiradores impulsades per energia nuclear seran una realitat en deu anys

~ by assajos on 1 gener 2009. Tagged: , , ,

One Response to “Cignes negres”

  1. I que passarà si no pots pagar el duo un mes? Et desconnectaran??? 😛

Leave a Reply




 
Aneu a la barra d'eines