dilluns, desembre 31st, 2007...12:00 am

Avui, ja heu vist a l’home dels nassos??

Jump to Comments

L'home dels nassos

Il·lustració de Roger Giménez Tomeo – 2007

Home dels nassos (extret de la Viquipèdia)

L'home dels nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies li queden a l'any. Només se'l pot veure, però, el trenta-u de desembre, o cap d'any.

Segons Joan Amades, l'home dels nassos sembla ser una degeneració d'un personatge mític que simbolitzava l'any. Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que en aquest dia surt l'home dels nassos, una persona que té tants nassos com dies té l'any. Els nens s'imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre a l'any li queda només un dia per acabar. Per arrodonir la broma, se solia dir als nens que se l'acabava de veure passar per algun carrer proper, per tal que correguessin a veure si el podien trobar. També hi havia qui creia veure'l a les canonades de l'aigua i així ho feien saber a les criatures. Actualment, en algunes ciutats o pobles s'organitza una cercavila amb un capgrós representant l'home dels nassos.

En els pobles petits, es deia que apareix a l'església i devora la pica de l'aigua beneïda.

A Barcelona era tradició de trobar l'Home dels nassos a les 12 en punt a la plaça del Palau, davant la Llotja, dalt d'un cadafalc perquè tothom el vegi mocar-se amb unes quantes dotzenes de llençols els 365 nassos que s'espera que tengui per tot el cos, ja que no li caben a la cara.

A Mallorca a més de dir anar a veure l'home dels nassos es deia anar a veure matar l'home dels nassos, perquè el punt de concentració popular a Palma dia 31 de desembre era la plaça de Cort, amb motiu de la Festa de l'Estendard, i s'hi disparaven salves d'honor, que algú interpretava com un afusellament de la imatge del rei Jaume I exposada a la façana de la Casa de la Vila aquest dia davant la companyia que li retia honors amb l'Estendard o bandera nacional.2 Comments

  • Avui, a RAC1, han parlat, precisament de l’home dels nassos. I de retruc, de l’importancia de la paraula nas, amb multiples exemples en tots els idiomes.
    Espero tingueu un dia de nassos….i tot seguin un molt bon any.

  • Es guapo aquest home dels nassos que as fet, Roger. Pero com si veu, sino te ulls.?????

Deixa un comentari

Aneu a la barra d'eines