Un nou espai per gaudir, un nou espai del que tenir cura

Gràcia tindrà, a partir del mes d’agost i un cop finalitzades les obres d’urbanització, un nou espai públic per gaudir-ne. La plaça de les Dones del 36, com passa sempre que és recupera o es millora espai públic, és el resultat de la conjunció de diversos factors. En aquest cas d’un planejament (aquesta paraula que molts cops ens resulta intel·ligible, però que és l’expressió de les possibilitats urbanístiques que una ciutat gaudeix), el PEMRI, que va establir aquesta illa com una peça a desenvolupar deixant com a espai verd (lliure) més de …. m2 públics. De qui l’ha desplegat, de totes les persones que hi vivien i, de les dones del 36 que van reivindicar-ho com a reconeixement, i, molt especialment, de tots i totes els que la hem de fer i la farem servir a partir d’ara com espai de trobada, d’estada, de convivència, de vida.

Gaudirem d’un espai pensat per restar, per trobar-se, per jugar. D’un a plaça que combina el verd, l’espai d’estada i l’espai de joc, ja sigui en l’espai infantil destinat als més petits com, tal i com a Gràcia és més que tradició, en tota la plaça, que resulta un espai segur. I d’un espai amb un nom, el de Dones del 36, que reconeix el col·lectiu de dones que al 1936 es van comprometre en contra del totalitarisme, la majoria d’elles des de l’anonimat, nom que lluirà a l’entrada de la plaça per Torrent de l’Olla i en una placa especialment dedicada a explicar el perquè.

Ara toca fer-la viva. Com tots els espais, el temps anirà ajustant el seu disseny, la seva utilitat, les seves possibilitats. I segurament canviant-lo, el que és, sota el nostre punt de vista, positiu per que l’adaptació i la continua transformació no és més que vida. Els espais públics no són més que espais vius, i com a tals hem de creure en ells. I en aquest sentit ningú amb més responsabilitat que nosaltres, els veïns i veïnes de Gràcia, els “propietaris” d’aquest nou espai, per convertir-lo en espai de convivència i gaudir-ne.

ICV-EUiA Gràcia creu que la nova plaça, un espai d’us públic i obert, no ha d’estar tancada per la nit.

Compartim, com no pot ser d’altre manera, que en cap cas és pot fer un us privat exclusiu d’aquest espai.

Les gestions de l'espai públic son sempre complexes.
Per això molts cops espai públic resten tancats en
determinats moments (nits,..)o per determinats usos.
Creiem que aquest no ha de ser en principi el cas de la
nova plaça i que cal buscar altres formes de gestió,
compartides i possibles.
 

One Response to “Un nou espai per gaudir, un nou espai del que tenir cura”

  1. […] Des del Campanar, el bloc roig, verd i violeta « Un nou espai per gaudir, un nou espai del que tenir cura […]

Leave a Reply