Barcelona acull dos activistes colombians dels Drets Humans

Un d’ells és dirigent d’una de les principals organitzacions estudiantils de Colòmbia i l’altre és fundador d’una organització camperola dedicada a la lluita per la terra.

Tots dos han estat amenaçats o perseguits a causa de la seva lluita pels drets humans i arriben aquest dimarts a Barcelona en una estada de sis mesos per difondre la seva causa i contactar amb entitats de drets humans.

Aquests són dos exemples de les accions que desenvoluparà el nou programa de defensors dels Drets Humans signat entre el Departament d’Interior de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per oferir protecció a activistes de drets humans amenaçats.

Tot i que es tracta d’una estada que el secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, ha qualificat d'”improrrogable”, permetrà enfortir els llaços entre la societat catalana i els activistes acollits així com sensibilitzar a la ciutadania de la situació de violació dels drets humans que viuen encara molts països.

A més, el programa preveu l’arribada a Catalunya de cinc activistes cada any a partir del 2010 que s’escolliran a partir de propostes que les diverses entitats i administracions presentaran a un comitè integrat per representants de la Generalitat, la Federació d’ONG pels Drets Humans, la Federació d’ONG per la pau i l’Ajuntament.

Institucions, entitats i actes de sensibilització

Aquests dos activistes han estat perseguits a la seva Colòmbia natal per les seves activitats en favor dels drets humans i des del programa es pretén donar visibilitat a les seves lluites.

Per aquest motiu, tindran durant la seva estada el suport de dues persones que els acompanyaran en visites a les principals institucions del país i els donaran a conèixer el treball de les entitats locals per explorar possibles col·laboracions.

Cada defensor participarà també en actes de sensibilització arreu de Catalunya i podrà relatar la seva experiència en un llibre que s’editarà posteriorment.

Es tracta d’un programa impulsat per l’Ajuntament i l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Comissió Catalana d’Ajut al Refugiat-CEAR.

‘Barcelona Ciutat Refugi’

Tal i com ha destacat el regidor de Drets Civils de l’Ajuntament, Joaquim Mestre, aquest conveni mostra la “implicació” dels governs locals en la defensa dels drets humans.

Per aquest motiu, Barcelona, que ja es troba al Moviment de Ciutats Europees pels Drets Humans, impulsa el programa ‘Barcelona Ciutat Refugi’ des del qual s’implementa aquest programa d’acollida amb els activistes que arriben a la ciutat.

En aquest sentit, Barcelona vol acollir en un futur els activistes d’aquelles ciutats que realitzin projectes de cooperació amb la ciutat comtal.

Leave a Reply