Comentaris a: Sessions d’Història http://blocs.gracianet.cat/despensaments/2006/12/24/sessions-dhistoria/ Petit raconet on vaig deixant constància del meu pas per aquesta vall de llàgrimes Wed, 16 Feb 2011 12:00:16 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 Per: cani http://blocs.gracianet.cat/despensaments/2006/12/24/sessions-dhistoria/comment-page-1/#comment-538 Mon, 01 Jan 2007 19:16:16 +0000 http://blocs.gracianet.cat/despensaments/2006/12/24/sessions-dhistoria/#comment-538 Estic bastant amb tu. L’epoca romana va significar, al meu parer, un resorgiment d’una societat civil que feia coses. La pax romana va propiciar intercanvis, grans obres, una certa prosperitat. Encara que si ho jutgem amb la mirada d’avui no podriem dir-ne exemplar. Si haguesin triunfat els cartaginesos, la cosa hagués estat similar, amb més descentralització, peró amb menys “cultureta”? No ho sé de cert.
El que si que és cert és que l’edat mitjana va ser una epoca de un domini molt més absolut. Pensem que llavors només hi havia certa claror en els paisos on dominava l’islam. En la part sud de la peninsula ibérica, molt especialment. Allà si que hi havia llum, ciencia, art, etc. I una més gran llibertat, dins del que era l’epoca.
Es molt curios com varien els pobles.
Respecte al cristianisme, és una dada més, no és el responsable de totes les animalades, en tot cas és l’utilització de la religió pel poder el que va fer el mal, igual que l’islam no va ser el responsable de la prosperitat al sud, van ser uns dirigents més intel·ligents i cultes els que van encomanar a la seva gent l’amor per la cultura i les coses ben fetes.
Les religions son, al final, les utilitzades pel poder.

]]>