Plenari d’ICV Gràcia amb Xavier Riu

plenari-icv-graciaEl passat dijous 5 de novembre l’agrupació de Gràcia d’ICV va celebrar un plenari per debatre sobre “Les politiques públiques de seguretat, des de l’esquerra” amb la participació d’en Xavier Riu, cap de gabinet del Departament d’Interior Relacions Institucionals i Participació i també membre de la Comissió Executiva d’ICV de Barcelona.

Davant d’una quinzena d’adherits i adherides, en Xavier Riu va explicar les polítiques que s’estan duent a terme des de les diverses àrees del Departament d’Interior. En primer lloc va destacar la importància de les dimensions del Departament d’Interior pel que a personal, pressupost i centralitat de les seves polítiques dins del govern. També va manifestar la importància de deixar la petjada d’ICV en el procés de creació d’una nova policia, cosa que passa poques vegades en la història d’un país. Més endavant va repassar les diferents àrees que composen el departament i els diferents programes que s’estan desenvolupant en camps com la gestió del trànsit, la protecció civil, bombers, formació en seguretat, jocs i espectacles i finalment en l’àmbit de la policia. Va destacar els resultats de l’enquesta de seguretat pública de Catalunya, la reducció de la sinistralitat, el desplegament dels mossos a tot el territori, l’eficàcia de la policia en la lluita contra els delictes més greus i les xarxes de crim organitzat, el funcionament del mossos com a policia de proximitat i preventiva, l’alt percentatge de dones entre la plantilla dels mossos i la implantació d’un pioner programa contra la violència masclista. La creació del Comitè d’Ètica de la policia, la instal·lació de càmeres a les comissaries i la reducció de les denúncies també van ser comentats i especialment valorats. Els adherits i adherides participants van poder plantejar els seus dubtes i qüestions que van donar lloc a un ric i intens debat.

Algunes frases que es poden destacar d’aquest debat: “assumir la responsabilitat política de la policia no és un tema que formi part de la nostra tradició, però qui millor que ICV per gestionar un tema tant sensible per a la democràcia?”; “garantir el lliure exercici dels drets i llibertats i minimitzar i gestionar les emergències, ja formen part de l’Estat del Benestar i els poders públics els han de protegir”; i “de problemes de seguretat n’hi segueixen havent, però després d’aquests tres anys estem millor preparats a Catalunya per afrontar-los”.

Finalment en Xavier Riu va insistir en la necessitat de no deixar el tema de la seguretat en mans de la dreta. Cal presentar batalla ideològica contra la dreta política i mediàtica que ha pres aquest tema com a eix central del seu discurs per atacar els governs d’esquerres, de l’ajuntament i de la Generalitat. És important no deixar-se vèncer pel discurs de la por i les simplificacions. Hem de saber explicar que hi ha una manera progressista d’afrontar la seguretat i que ICV i el Govern d’esquerres estan aconseguint una policia més progressista i més eficaç.

Durant el plenari també va tenir lloc la participació en la votació de les primàries per escollir el cap de llista d’ICV a les eleccions al Parlament de Catalunya.

Leave a Reply