Comentaris a: Vic: participació i comunicació, en dubte http://blocs.gracianet.cat/assajos_sobre_la_realitat/2010/01/18/vic-participacio-i-comunicacio-en-dubte/ Tue, 08 Mar 2016 10:58:03 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 Per: Francesc http://blocs.gracianet.cat/assajos_sobre_la_realitat/2010/01/18/vic-participacio-i-comunicacio-en-dubte/comment-page-1/#comment-2391 Thu, 21 Jan 2010 16:38:51 +0000 http://blocs.gracianet.cat/assajos_sobre_la_realitat/?p=851#comment-2391 Ha tornat la “normalitat” a Vic, el Ministeri de l’Interior i l’Advocacia General de l’Estat han dictaminat que l’Ajuntament d’aquesta ciutat ha d’empadronar a tots els estrangers extracomunitaris que ho sol.licitin, tinguin o no residència legal en territori espanyol i que no és necessari el visat per a fer-ho.

Ara només fa falta que el Govern espanyol compleixi la llei d’Estrangeria, la faci complir i que destini els recursos necessaris a Vic perquè els drets que comporta automàticament el fet d’empadronar-se com l’assistència sanitària pública, l’escolarització bàsica dels seus fills i l’accés als serveis socials puguin ser reals i efectius.

Espero amb candeletes el dia que la participació ciutadana sigui vinculant per als seus representants polítics, siguin locals, autonòmics, estatals o europeus. Així podrem començar a parlar d’una autèntica participació democràtica dels ciutadans.

]]>
Per: Sílvia Esteva http://blocs.gracianet.cat/assajos_sobre_la_realitat/2010/01/18/vic-participacio-i-comunicacio-en-dubte/comment-page-1/#comment-2390 Tue, 19 Jan 2010 18:00:43 +0000 http://blocs.gracianet.cat/assajos_sobre_la_realitat/?p=851#comment-2390 He descobert el teu blog a través de twitter. Estic molt d’acord amb el que planteges sobre la participació, hi estic d’acord i m’entristeix veure-ho així ja que tinc el convenciment que les millors sol·lucions són aquelles preses per persones que pensen juntes i decideixen de manera autònoma, i en això es fonamenta, des del meu punt de vista, la participació.
Els polítics han de prendre decisions, si. I responsabilitzar-se’n. I aquestes decisions es poden prendre amb participació o bé utilitzar la coartada de la “pseudo-participació” per amparar decisions ja preses.
D’altra banda que un ajuntament tingui un consell de participació no vol dir, com queda patent en el que planteges, que utilitzi la participació per prendre totes les seves decisions. Segurament tampoc cal que sigui així. Ara bé si que és necessari que comuniquin clarament en quins assumptes es realitzarà un procés participatiu o es crearà un organ estable de participació i en quins assumptes no, per tal que la ciutadania estigui informada de a quin nivell de participació està convidada i quina és la implicació de l’administració, per poder destriar el gra de la palla.

]]>
Per: Sònia Pereda http://blocs.gracianet.cat/assajos_sobre_la_realitat/2010/01/18/vic-participacio-i-comunicacio-en-dubte/comment-page-1/#comment-2388 Mon, 18 Jan 2010 20:23:17 +0000 http://blocs.gracianet.cat/assajos_sobre_la_realitat/?p=851#comment-2388 M’ha agradat molt el teu post. Tant que m’he esperat fins el vespre per arribar a casa i refrescar la meva memòria per donar-te unes xifres molt interessants envers la participació ciutadana, un tema que especialment m’atrau.

El que ha passat a Vic passa per una solució fàcil. No es pot fer el que diuen, és així de simple. L’administració central, i també la Generalitat via l’Assessoria Jurídica del Departament d’Acció Social i Ciutadania ja han emès un informe amb el qual es demostra que no poden deixar d’empadronar als immigrants il·legals. D’aquí uns dies tot tornarà a la “normalitat”, n’estic convençuda.
Un altre tema és si les diferents administracions estan disposades a parlar sobre el fons de la qüestió. Aquí jo personalment tinc els meus dubtes.

Ara bé, dit això anem al que realment vull incidir i complementar el que dius respecte a la participació ciutadana.
Tens raó quan dius que és important, i sobre tot en l’administració local, el problema és respondre a les següents preguntes: per què la volem? Com s’ha de fer? Com hem de tractar les conclusions? Han de ser vinculants o no?…
La participació està de moda a l’administració pública. Tant que fins i tot la Generalitat ha creat una Direcció General (de Participació Ciutadana) la qual fins no fa gaire era dirigida pel conegut politòleg Quim Brugué.
Ara bé, sense un marc normatiu clar que determini fins a on pot arribar la participació.. com ho han de fer les administracions? En principi, la primera contradicció la trobem en què mai podrà ser vinculant perquè trepitja les funcions dels Parlaments legalment elegits per ser els representants del poble.
Però perquè funcioni, almenys s’haurien de donar 3 compromisos:
1. Que no hagi manipulació de la decisió (que no s’hagi pres la decisió amb anterioritat, ja que crea frustració)
2. S’ha de tractar tota la informació en un document que estarà a la taula dels tècnics, per a la seva avaluació
3. Hi ha d’haver un “retorn” de la decisió que s’ha pres, i s’ha d’explicar el que s’ha tngut en compte i el que no.

Però encara que una administració pública compleixi amb aquests 3 compromisos, els processos de participació ciutadana tenen un problema afegit, motiu del qual totes les possibles participacions que es facin (inclòs el tema de Vic) tindràn un biax que no es pot evitar:

• Les persones que solen participar se situen entre els 30 i els 55 anys
• Hi ha més homes que dones (tot i que s’inverteix depenen de la temàtica)
• Els infants i la gent gran participa molt poc
• Per lloc de Naixement:
o 80% nascuts a Catalunya
o 19% de la resta de l’Estat
o 1% Estrangers dins la UE
• aproximadament un 60% de persones que hi participen, treballen en el sector públic (més sensibilització i coneixements de la “res pública” i els seus mecanismes)
• la majoria tenen formació universitària

Dit això, a modo de reflexió, si les diferents administracions no tenen en compte tots aquests aspectes, i es milloren, difícilment la participació ciutadana serà una eina efectiva.

]]>
Per: Trina Milan http://blocs.gracianet.cat/assajos_sobre_la_realitat/2010/01/18/vic-participacio-i-comunicacio-en-dubte/comment-page-1/#comment-2386 Mon, 18 Jan 2010 08:45:28 +0000 http://blocs.gracianet.cat/assajos_sobre_la_realitat/?p=851#comment-2386 Miquel,
totalment d’acord amb el que comentes. Des de l’antropologia hi ha molt a dir, i no només perquè sigui un tema d’immigrants, sinó també per com els grups polítics i els de comunicació s’organitzen i treballen, anant més enllà de la pura anàlisis cultural dels qui venen de fora, podem analitzar-nos nosaltres i allò que som i fem?..podem analitzar que qui se sent amenaçat per l’emigració és justament el grup econòmic nadiu que més problemes econòmics té?..podem ser capaços d’analitzar perquè perfils comel d’Anglada tenen ressó en determinades capes socials?..estem construïnt els grups culturals del segle XXI on la interacció entre persones de procedències molt llunyanes és un fet, i on l’organització dels estats i del territori ja no es controla només des d’un govern o des d’un ajuntament; les normes poden venir d’estructures superestatals i l’aplicació és molt local. Les xarxes d’internet ens fan modificar la relació i les xarxes personals, un gran repte,..
gràcies per l’enllaç Miquel, una abraçada

]]>
Per: Miquel Quintana http://blocs.gracianet.cat/assajos_sobre_la_realitat/2010/01/18/vic-participacio-i-comunicacio-en-dubte/comment-page-1/#comment-2385 Mon, 18 Jan 2010 08:42:04 +0000 http://blocs.gracianet.cat/assajos_sobre_la_realitat/?p=851#comment-2385 Comentar aquest apunt teu aquí és complicat. El mal rau entre la llei del padró, empadronament, i la d’estrangeria, ambdues estatals i que els Ajuntaments, ultima administració de la cadena, les ha de complir. Quan per una banda fan veure que s’obren de braços i per l’altra els expulsen com deia en roda de premsa el ministre d’interior. Fins i tot mostrava xifres. Ja miraré de respondre en millor lloc.

]]>